Српски  Magyar 

Живот окружен цвећем

Најуспешнији учесници конкурса под називом "Србобран пун цвећа", који је расписало и спровело Удружење жена "Орхидеја", још једном доказали су јавности да су за уређење животног простора најважнија љубав према природи и креативност, а бенефит који из тога истиче - живот окружен цвећем и лепотом, највреднија сатисфакција за уложени труд.

Прво место на овом конкурсу освојио је Жељко Миланков. 

"Десет и више година бавим се цвећем и уређивањем јер сам и у војсци био у Дирекцији за урбанизам. Овде имамо пет врсти банана, више од 20 врста локвања, што је највећа колекција у Србији, затим 13 врста бамбуса, егзотичног воћа, зимоотпорних палми, што није лако набавити у Србији. Нешто смо доносили из Мађарске, нешто куповали чак са Тајланда, а идеје осмишљавам сам. На овом месту некада је био стари кокошињац, све је било пуно смећа, а сада је део за уживање. Ширићемо наш парк колико год буде могуће. Пријатељи су ме наговарали да се пријавим на конкурс, дуго сам се двоумио, а када сам се одлучио, стигло је и прво место", рекао је Жељко Миланков из Турије, који, иначе, ради као поштар у Србобрану, али и као лице задужено за одржавање зеленила у "Металимпексу". Иначе, Жељко има и ретке животиње - канадске гуске, аустралијске емуе и ретке врсте патака.

Сабо Акош, који је освојио друго место на конкурсу, у кућу у Србобрану доселио је у априлу и за само три месеца успео је да уреди двориште до нивоа за награду. "Већина биљки, оних мањих, биле су запуштене, док су тује, јуке и палме опстале и поново процветале. Ми смо се фокусирали на део око терасе, где проводимо највише времена, а највише смо засадили оних биљака које привлаче лептире. То је микс биљака који се може наћи на ливадама и ситне руже. Имамо и малу фонтану која је заокружена лавандом и јуком. Биљке траже пажњу, редовно заливање и обраду, морамо пазити и да се не размножавају превише, има ту увек неких активности, али је важно радити са задовољством и уживати у зеленилу и цвећу", рекао је Акош. Уз њега је друго место поделила Јелена Маџарев.

До трећег места стигла је Марија Радишић, васпитачица у пензији и дугогодишња волонтерка Црвеног крста, иначе веома креативна особа којој цвеће представља велико задовољство и чини је срећнијом.

"Испред наше куће нема велике баште, делимично је сунчано а делимично у сенци, али се трудим да посадим такву врсту цвећа да током године увек неко цвета. Нешто од цвећа купујем, петуније или дан и ноћ, а већину садим у башти, посебно вишегодишње. Имамо и лековито биље, жалфију, нану, коприву, има ту и биља које не захтева велику негу, попут чуваркуће, и разне друге. За празнике попут Нове године или Божића увек додатно улепшамо башту и то додатно поправља слику свега и чини задовољство нама и људима који пролазе улицом", рекла је Марија, иначе прошлогодишња победница конкурса.

Најлепши балкон уредила је Душанка Витас. 

 

Службени лист