Српски  Magyar 

Сачувајте здравље у данима есктремних температура

Савет за здравље општине Србобран упутио је апел грађанима да због екстремних температура и појачаног зрачења преузму све неопходне мере за заштиту свога здравља, те да у данима тропских врелина поступају у складу са препорукама.

"Високе температуре и зрачење могу довести до нарушавања здравља свих људи, а посебно здравља хроничних болесника. Избегавајте боравак на сунцу у раздобљу од 10.00 до 17.00 сати, посебно деца, труднице, старије особе, срчани болесници и болесници оболели од шећерне болести.

Носите лагану, широку и светлу одећу од природних материјала. Користите лагану постељину и по могућности без јастука, како би избегли акумулацију топлоте. Пијте редовно воду и избегавајте алкохол и напитке с превише кофеина и шећера. Важно је пити довољно течности, али не нагло. Препоручује се лакша исхрана са малим порцијама и са више воћа.

Посебна пажња је потребна код дијабетичара, кардиоваскуларних и бубрежних болесника. Прописана терапија се мора редовно узимати. Хидрирање мора бити оптимално, а контроле притиска и глукемије чешће. Код промене места боравка избегавати велике разлике у температури. Потребно је избегавати и сваки физички напор. Дијабетичари морају адекватно чувати глукометре, тракице и инсулин", наведено је у апелу Савета за здравље општине Србобран.