Српски  Magyar 

"Бисерови" кампери поново на окупу

Под слоганом „Покажи шта знаш“ данас је почео 17. Еко камп Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама „Бисер“. Од 25. до 29. јула, свакодневни од 09.00 до 15.00 часова, окупљаће се штићеници овог и пријатељских удружења уз окружења, у циљу унапређења и промоције инклузије и развијања свих вештина особа са сметњама у развоју. Камп у Србобрану постиће и деца из Новог Сада, Оџака, Жабља, Врбаса, Куле и Фекетића.

Већ првог радног дана кампере је посетила Милица Зарић, заменица председника општине Србобран, сталног партнера у свим акцијама "Бисера". У посети је био и др Илија Газепов, члан Општинског већа, који са "Бисером" редовно сарађује и као активиста Друштва за борбу против шећерне болести "Плави круг". "Дошли смо да подржимо отварање 17. Еко кампа, јер ми као локална самоуправа годинама подржавамо рад Удружења ‘Бисер’. За нас они нису само удружење грађана већ једна институција која је веома значајна у нашем систему функционисања, зато што брине о једној од најрањивијих група нашег друштва, о особама са сметњама у развоју. На овај начин желимо да пошаљемо, још једном, поруку подршке свему што ‘Бисер’ чини и организује, али и да поздравимо њихове бројне госте који долазе у наш Србобран из различитих крајева Војводине. Надам се да ће и овај камп бити успешан као претходни“, рекла је поводом посете Милица Зарић.

Припреме за овогодишњи камп су почеле пре више од месец дана, камп је постављен за један дан, обезбеђена је вода и све неометано функционише. „Доста нам је људи изашло у сусрет како би се обезбедило све што нам је потребно и како би се поставио камп, све је урађено у недељу и много им хвала на томе. Столове и столице нам је иступио Центар за спорт и туризам, а похвално је и то што се из године у годину све више волонтера пријављује за рад у Еко кампу, што нам веома значи. Еко камп је, као што је познато, инклузивног карактера, у њему учествују деца и одрасли са сметњама у развоју, као и деца која су типичне популације, по чему смо јединствени у општини и шире. С тим у вези, подршка волонтера нам је важна, ми запослени не бисмо могли сами да организујемо све дневне активности, које су бројне и одржавају се током целе радне недеље. Деца воле спортска такмичења, зато њих имамо сваког дана. У питању су различити полигони и друга надметања, што учесницима буди мотивацију. Такође, имамо и различите уметничке радионице у којима користимо природне и рециклажне материјале, затим радионице инспирисане музиком, маскенбал, приказивање талената, а данас се бавимо фотографијом. У активностима ће учествовати и наши гости, који су се ове године одазвали у великом броју“, описала је рад кампа Како дефектолог Маринела Сабо, логопед у Удружењу „Бисер“.

Службени лист