Српски  Magyar 

Нови сусрет "Бисера" и "Плавог круга"

Старо, традиционално партнерство Удружења за помоћ МНРО "Бисер" и Друштва за борбу против шећерне болести "Плави круг", које се најбоље, из године у годину, потврђује на "Бисеровом" Еко кампу, поново је оснажено данашњом заједничком акцијом. Активисти "Плавог круга" поставили су два пункта у кампу на којим су сви учесници могли проверити неколико основних здравствених параметара и вредности.

"Данас смо у посети нашим другарима из ‘Бисера’ на њиховом 17. Еко кампу, где смо са радошћу дошли. Међу нама нема непознаница, мислим да ни са једног кампа до сада нисмо изостали, одлично се познајемо тако да већ одавно код наших другара из ‘Бисера’ не постоји страх од контакта са лекарима нити страха од иглица. Ово је најмање што ‘Плави круг’ може да уради за ова дивна створења и целу ову организацију. Учесници кампа су већином здрави, бар за сада нема неких већих изненађења, имамо неколико наших другара који имају повишен притисак, двоје или троје има повишен шећер, што нам је од раније познато, редовно их контролишемо, бележимо промене и у складу са добијеним подацима дајемо савете или ступамо у директан контакт са лекарима Дома здравља, ако за тим постоји потреба. Старамо се да обезбедимо довољно апарата и тракица за редовно контролисање вредности шећера у кућним условима, а лично више пута током године долазимо у Дневни боравак Удружења ‘Бисер’ да проверимо здравствено стање свих корисника и запослених. Оно што ме највише забрињава код испитаника је гојазност, која је честа. Наравно овакве активности, које пружа камп, мислим ту на физичку активност, пожељне су и било би добро да их има више. Превенција је најважнија, на један уложен динара враћа се милион пута кроз уштеде при спречавању болести и лечењу. Један од највећих здравствених проблема у свету, и код нас, су хроничне болести, гојазно стање, повишене вредности крвног притиска и остале кардиоваскуларне болести, уз, наравно, дијабетес. Срећни смо када код неког откријемо опасност од обољевања од шећерне болести, одмах направимо комплетну анкету, узмемо анамнезе о породичном статусу и најавимо контроле", рекао је др Илија Газепов, један од најагилнијих чланова "Плавог круга".

Међу посетиоцима кампа поново је била и заменица председника Општине Србобран, Милица Зарић, заинтересована да се и сама увери како пријатељске и партнерске односе граде две цивилне организације из Србобрана.

 

 

Службени лист