Српски  Magyar 

Дебељачки: Успешно остварујемо све што смо планирали

На временској линији четворогодишњег мандата актуелне локалне власти крај августа 2022. године позициониран је тачно на пола пута. Две године довољан су временски оквир за анализу учињеног и израду пројекције за другу половину мандата, како би се, према речима председника Општине Србобран Радивоја Дебељачког, све оно са чим се изашло пред грађане, и реализовало, у циљу бољег живота свих Србобранаца, Туријаца и Надаљчана. Следи интервју са председником Општине Србобран Радивојем Дебељачким, објављен у Србобранском информатору за месец август, који је од данас доступан грађанима.

„Веома сам задовољан свиме што смо започели и како то одмиче. Оно што смо обећавали или смо испунили до краја или се тренутно реализује. Нисмо се уплашили изазова који су актуелним можда и више деценија и желимо да их трајно решимо, то је циљ овог мандата. Немамо фабрике воде у свим местима, Дом културе нам је затворен више од 10 година, хотел Елан није решаван више од две деценије, Криваја нам је проблем сваког лета – све ово сада решавамо. Ухватили смо се у коштац са свим тим темама, ту мислим и на пречистач отпадних вода и канализацију у Србобрану, за које смо сву документацију предали Министарству заштите животне средине и чекамо одговор и подршку за извођење овог пројекта. Урадили смо све што је до нас, обезбедили документацију и дозволе и надам се да ћемо се наћи на списку изградње 200 пречистача које Република Србија има намеру да финансира".

Србобрански информатор: До ког степена се стигло појединачно у капиталним пројектима?  

Радивој Дебељачки: „Наш фокус током целог мандата су капитални пројекти и ниједан од њих од како је покренут није заустављен. Без препрека и застоја спајамо Велики бачки канал и Кривају у пројекту вредном више милиона евра. Вод је стигао до пута Србобран – Врбас и верујем да ћемо до краја године спојити систем, а затим са почетком нове 2023. кренути у пробни рад. Такође, реконструкција Дома културе тече по плану, припремамо тендерску документацију за другу фазу радова, за коју смо од Покрајинске владе добили скоро 70 милиона динара, чиме ће радови бити окончани а објекат предат на употребу“.

Србобрански информатор: Колико се урадило на уређењу саобраћајница?

Радивој Дебељачки: „Завршили смо све планиране реконструкције улица у Надаљу и Турији. На 28 локација у нашој режији, и још једној локацији у режији Републике Србије, добили смо нове путеве, нове асфалтиране улице. Радови су изведени брзо и ефикасно, грађани су задовољни, што је најважније. Уз нас, Република Србија је у Турији реконструисала државни пут и сада имамо стварно добру ситуацију у саобраћају. Само у Турији и Надаљу смо у ове радове уложили више од 200 милиона динара, а следи санација и реконструкција улица у Србобрану вредна 30 милиона динара. Решаваћемо најкритичније тачке, ударне рупе, али је план и да се у две или три улице постави нови асфалт у пуној дужини“,

Србобрански информатор: Водоснабдевање је поље у које се континуирано улаже, шта се ради у овом тренутку?

Радивој Дебељачки: „Радује нас одмакла фаза у изградњи фабрике воде у Турији. Надам се да ће у наредна три месеца радови бити завршени и постројење пуштено у пробни рад. Неке препреке смо решавали у ходу и нисмо дозволили да радови стану. Жеља нам је сада да пронађено новац за наставак реконструкције водоводне мреже у другој половини села, јер је у првој све урађено. Истовремено, за Србобран смо од Покрајинске владе добили 40 милиона динара за реконструкцију водовода у улицама Јована Поповића, Жарка Зрењанина, Петра Драпшина, Карађорђевој, Николе Тесле и Милоша Црњанског. Додатна средства за комплетну инвестицију у висини од 30 милиона динара обезбедиће општина Србобран. Припремамо тендерску документацију и надам се да ћемо ући у посао до краја године, а почетком 2023. све завршити“.

Србобрански информатор: Има ли локална самоуправа средстава за уређење тротоара?

Радивој Дебељачки: „У току су и радови на реконструкцији пешачких стаза, посебно на Рекавици, од почетка улице Филипа Вишњића до почетка улице Србобрански шанац. Та стаза се пружа крај новог игралишта и радимо је због сугестија грађана који су нам се обраћали и указивали на њен значај и велику фреквентност. Такође, уређен је тротоар у веома важној Призренској улици према Градском гробљу, тротоари испред вртића и школа, јер смо се базирали на правце који воде ка јавним установама и површинама. Посао се финансира из локалног буџета са укупно 10 милиона динара и биће настављен и наредне године“,  

Србобрански информатор: Хотел „Елан“ коначно је пронашао титулара. Шта Србобранци могу очекивати у овом пројекту?

Радивој Дебељачки: „Приватни инвеститор има велике планове, да уреди сам хотел, да око њега гради отворене и затворене базене. За све ове пројекте пружамо им подршку, припремамо разну документацију за добијење дозволе за бушење термалног извора, за откуп парцела иза хотела. Молим грађане да разумеју и буду стрпљиви; ради се о поступку који траје, требаће времена за сву документацију, а план је да следећа година буде година почетка радова. Хотел је стајао овакав какав јесте више од 20 година, а наша гаранција је уговор који каже да пројекат треба да се реализује у наредне три године, плус годину дана евентуалног продужења ако радови добро одмакну.

Србобрански информатор: Великих улагања нема без развоја привреде. Постоји ли интересовање инвеститора за индустријске зоне у Србобрану?

Радивој Дебељачки: „Веома нам је важно да имамо привредне активности. Наша је улога да обезбедимо услове за инвестирање и пуно тога је урађено у индустријској зони према Турији. Урадили смо пут до 10 хектара слободних парцела и имамо интересовање привредника и најаве за инвестирање. Неколико је парцела и продато у зони у према Новом Саду. Пример може бити компанија 'Алутек' која ради све боље и развија се, а постаје најаве да ће се у тој зони, која јесте у приватном власништву, ускоро се појавити још један улагач. Локална самоуправа је као подршку инвеститорима обезбедила басплатан превоз за раднике, што јесте једна врста подршке.

УРЕЂЕНО СЕДАМ ИГРАЛИШТА И СПОРТСКИХ ТЕРЕНА
„У претходне две године реконструисали смо и изградили седам игралишта за децу и спортских терена – у Надаљу су урађени нови терен у школи и нови терен за баскет, урађено је игралиште и кошаркашки терен на Рекавици, кошаркашки терен између Основне школе и Гимназије, баскет терен на игралишту УГ 'Наша прича', затим ново игралиште у насељу Унчић... То је битан помак у претходе две године и надам се да ћемо и у преостале две бити барем на овом нивоу.

И ЕКОЛОГИЈУ СМО СТАВИЛИ У ПРВИ ПЛАН
„И Србобран размишља о еколошкој агенди. Серија мањих и већих пројеката директно утиче на животну средину – Министарство заштите животне средине издвојило је 2,4 милиона динара за пошумљавање и озелењавање нових површина у општини Србобран, уз обавезу да из локалног буџета буде обезбеђено додатних 1,3 милиона динара. Пошумљена ће бити позиција са које је уклоњена дивља депонија, иза некадашње кланице у Србобрану. Уз пошумљавање и спајање ВБК и Криваје, који су значајни на пољу заштите животне средине, важно је и да смо заменили котлове у школама у Турији и Надаљу. Зауставили смо и загађивање водотокова - 'Реахем' је запечатио свој испуст за отпадне воде у ВБК и све их преусмерио на пречистач“.

ОБРАЗОВАЊЕ, СОЦИЈАЛНА ДАВАЊА, ЗДРАВСТВО, КУЛТУРА, СПОРТ НЕ ТРПЕ ЗБОГ ИНВЕСТИЦИЈА
„Више од 33 милиона динара, што је рекордан износ, усмерили смо у социјалну заштиту, у предшколско, основно и средње образовање уложили смо, такође рекордно, више од 160 милиона динара. Није остао ни један једини вртић да нисмо уложили новац у стварање бољих услова за боравак деце, посебно у вртић на Унчићу. У културу, информисање и рад Народне библиотеке уложено је још 48 милиона. Иначе, Народну библиотеку очекује велика реконструкција. Здравство се стално унапређује, Дом здравља је набавио нову опрему и нове медицинске апарате, а посебно је важно да смо успели деблокирати рад Апотеке репрограмом старих дугова, које сада редовно измирујемо. За грађане је неизмерно важно да смо спасили Апотеку. Уз све ово, више од 30 милиона динара уложено је у развој спорта, а подршку су добили и буџети месних заједница“.

САРАДЊА СА МАТИЦОМ СРПСКОМ ЈЕ НАША ПРИВИЛЕГИЈА
„Општина Србобран и Матица српска потписале су протокол о унапређењу квалитета књижевног, образовног и уметничког рада и заједничке реализације активности од посебног значаја за обе стране, посебно на истраживању живота и дела породице Дунђерски. Причу о Ленки и породици Дунђерски ставиће у први план када говоримо о афирмацији културног идентитета града. Такође, почели смо да водимо рачуна о важним историјским тренуцима у нашем мести, али и целој држави. Сећамо се и одајемо почаст страдалим у I и II рату, у злочиначкој 'Олуји', у НАТО агресији, све оно што се вратило у фокус народа од 2012. године.  

МАНИФЕСТАЦИЈЕ СУ ОГЛЕДАЛО СРБОБРАНА
„Имамо разлога да се поносимо манифестацијама које организујемо – Кобасицијада, Петровданске свечаности, Културно лето, Србобранска бразда, Ленкин прстен; све више људи посећује Србобран, Турију и Надаљ због ових догађаја и програма које организујемо. Све то личи као да је у градовима који су знатно већи и богатији од нашег. Ниво организације и програма се стално унапређује јер желимо да нашим грађанима и свим гостима приуштимо добар провод и пријатан боравак код нас.

ШТА СЛЕДИ?
„Посла ће бити и у наредном периоду. Све што се ради мора бити завршено, а посебно нас очекују радови на атарским путевима. Крећемо са најдужом деоницом која спаја Бечејски и Суботички пут, дугом око 15 километара. Такође, следи нам реконструкција зграде Општинске управе Србобран, која је кућа свих грађана. Урадићемо фасаду, столарију, заштити од влаге, јер имамо обавезу да као потомци сачувамо оно што су пре више од једног века градили сви Србобранци, наши преци. Тако чувамо сећање на њих и на славну прошлост Србобрана. Уређење чека и неке друге зграде у власништву локалне самоуправе. На фудбалском стадиону почињемо изградњу монтажних трибина које ћемо и даље проширивати“.  
 

Службени лист