Српски  Magyar 

"Новинари - лучоноше слободе"

Општина Србобран била је данас домаћин  предавања на тему "Новинари - лучоноше слободе", одржаног у оквиру истоименог пројекта са циљем да се још једном, прецизније и научно још темељније, истражи и осветли рад десет истакнутих новинара важних за историју српског народа. Аутор пројекта Владимир Баровић, професор на Филозофском факултету у Новом Саду, говорио је о делу и новинарском ангажману Светозара Милетића, Јована Јовановића Змаја, Јаше Томића и других у народу препознатих трибуна и вођа, заслужних за буђење народне свести.

Кроз предавање представљени су резултати истраживања и анализа рада, не само како би стручна јавност могла о њој да расправља, већ и како би се широј јавности представили неки важни људи. За поједине сви знају, за неке вероватно не, али је сигурно да постоји много тога што су учинили доброг а да се о томе нигде не говори. Баш са жељом да се сазнају сви детаљи и да се они поделе са грађанима, др Владимир Баровић, професор на Филозофском факултету у Новом Саду, је у сарадњи са Удружењем грађана "По мери грађана", чији је активни члан, као и са Општином Србобран, покренуо пројекат "Новинари-лучоноше слободе".

"Циљ данашње манифестације је да упознамо наше цењене грађане са великим личностима које су допринеле развоју медија и слободи говора у прошлости, који су на себи својствене начине утицали на развој журналистике, новинарства на овим просторима. О њима говоримо јер је на неки начин то била скрајнута тема. Мислим да је веома важно да знамо своју историју и из тог угла, реч је о заступању јавног интереса, нема слободног друштва ако нема слободе медија и говора, као ни доброг и квалитетног информисања, и због свега тога смо ми одлучили, у сарадњи са Општином Србобран и Покрајинским секретаријатом, да реализујемо ову манифестацију. Верујем да ова тема има интересената, да је много оних који ће се занимати да нешто сазнају, а Србобран је право место да се овоме разговара. Нису само велики градски центри места где треба да се одржавају овакве манифестације, и у срединама као што је србобранска, треба инсистирати на темама које се тичу грађанског друштва јер за неке важне чињенице не зна велики број грађана", рекао је пре почетка предавања др Владимир Баровић.

Као домаћин скупа, пред сам почетак трибине, окупљенима се у сали СО Србобран, обратио председник Општине Радивој Дебељачки. Он је истакао да локална самоуправа радо подстииче реализацију пројеката који имају упориште у науци и култури, а тичу се и србобранске општине у историјском смислу.



"Имајући у виду славну историјску прошлост наше општине, мислим да не постоји боље место да се окупимо и разговарамо о овим значајним историјским личностима. Многи од њих су, поред новинарске професије којом су се бавили, оставили дубок траг у нашој историји и дали неизмеран допринос држави и народу. Ти људи су кроз своја дела постали бесмртни, споменућу само неке од најзначајнијих: Светозар Милетић, Јован Јовановић Змај, Јаша Томић, Лаза Костић, али и многи други који су дали допринос да се у нашем народу пробуди национална свест и да се једног дана простор Војводине присаједини матици Србији. Управо зато сматрам да је значајно да данас разговарамо о свима њима, не само у погледу њихових постигнућа у новинарском послу, што јесте тема манифестације, већ и кроз сва остала дела која су допринела да ми данас негујемо културу сећања на њих", казао је Радивој Дебељачки за говорницом, упућујући велику захвалност, за подршку у овом пројекту, Покрајинском секретаријату за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу.У име Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, скупу је присуствовао Радивој Парошки, помоћник секретара. "Велико ми је задовољство да у име Покрајинског секретаријата могу да се захвалим и обратим вама, мојим Србобранцима. Драго ми је што је ову манифестацију подржао наш секретаријат који је први пут обезбедио средства за подршку манифестацијама оваквог типа. Сматрамо да је веома важно да се у наредном периоду локалне самоуправе препознају према својим туристичким потенцијалима, историјским или културним, али да и то допринесе развоју локалних средина. Подржали смо овај пројекат јер сматрамо да он може да допринесе развоју, пре свега, историје навинарства Србије, али исто тако и да покрене даља истраживања када је у питању утицај новинарства на развој демократије", поручио је окупљенима Радивој Парошки.

Подршка пројекту долази и из Министарства иностраних послова Републике Србије, чији је државни секретар, Немања Старовић, посетио Србобран и говорио пред Србобранцима. "Пре свега, захваљујем се председнику општине Србобран, Радивоју Дебељачком и професору Владимиру Баровићу, који су ме позвали да присуствујем овој презентацији. Драго ми је што су институције и Покрајинска влада препознали значај овог пројекта. Србобранци имају прилику да кроз презентацију и изложбу упознају знамените личности које су биле истакути новинари свога времена. Ова тема је јако интересантна, а професор Баровић је веома стручан и знам са колико страсти говори о томе. Јако је важно да се културне манифестације не одржавају само у Новом Саду и Београду, већ и у мањим местима", истакао је Немања Старовић.