Српски  Magyar 

Три удружења добила подршку ПСПВШ

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомир Божић уручио је уговоре представницима удружења који су остварили право на бесповратна средства по основу конкурса за одржавање традиционалних манифестација. Подршку Покрајинске владе и ресорног секретаријата добила су и три удружења из општине Србобрана.

Према одлуци, Клубу за неговање традиција и обичаја свих народа и народности Војводине је организацију "25. ТРАДИЦИОНАЛНЕ ЖЕТВЕНЕ СВЕЧАНОСТИ" припало 65.000 динара, затим Удружењу грађана "Србобранска тракторијада" је за организацију 7. истоимене манифестације усмерено 60.000 динара, док је Удружењу "Кобасицијада" из Турије за организацију популарне манифестације припало 380.000 динара.

Божић је истакао да суфинансирање традиционалних манифестација путем овог конкурса има за циљ промоцију и подизање капацитета сеоских средина, те боље повезивање пољопривредника ради проширења тржишта домаћих производа.

"За средства на овом конкурсу пријавило се укупно 131 удружење, од којих је 106 имало исправне пријаве и чији представници су данас потписали уговоре о суфинансирању традиционалних манифестација. Укупан овогодишњи износ буџета за ову намену је 10 милиона динара, а максималан износ по пријави је милион динара. Вредност укупне инвестиције је 42 милиона динара, при чему Секретаријат субвенционише до 80 одсто трошкова прихватљиве инвестиције", истакао је Божић и рекао да ће ресорни секретаријат наставити и у наредној години са овом подршком и позвао представнике удружења да редовно прате конкурсе. Он је подсетио и да је од 2016. године до сада Секретаријат путем овог конкурса подржао преко 800 традиционалних манифестација у нашој покрајини. Ресорни секретар је најавио да ће у наредној години Секретаријат имати посебан конкурс намењен удружењима жена, која ће моћи да конкуришу за средства намењена само њима, за организацију традиционалних манифестација у Војводини.

 

Службени лист