Српски  Magyar 

Србобран ће бити добар домаћин такмичења "Србија у ритму Европе"

У оквиру промоције финалног такмичења "Србија у ритму Европе" и са жељом да ближе упознају град домаћин и његове карактеристике и потенцијале, Томаш Кухта, амбасадор Републике Чешке у Србији, и Флорис Серне, политички секретар Амбасаде Краљевине Холандије у Србији, посетили су данас Србобран. Представници дипломатског кора у Србобрану су боравили у друштву Игора Карадаревића и Давида Макевича, првих људи "Ритма Европе", организатора такмичења које се 15. октобра одржава у Србобрану, а дочекали су из Радивој Дебељачки и Милица Зарић, председник и заменица председника Општине Србобран, заједно са сарадницима.

"Радујемо се и част нам што је Србобран поново део такмичења 'Србија у ритму Европе', посебно што имамо прилику да будемо његови домаћини, с обзиром да смо претходне године, захваљујући нашој деци, били победници такмичења. Уверен сам да ћемо ту улогу оправдати и бити добри домаћини, као и пуно пута до сада. Захваљујем и гостима, амбасадору Републике Чешке и политичком секретару Амбасаде Краљевине Холандије који су својим доприносом омогућили промоцију такмичења 'Србије у ритму Европе', а самим тим и промоцију Србобрана, што је веома важно за све нас. Посебно је важно за нашу децу која су поново добила прилику да искажу своје квалитете и таленте. Ми смо мала општина великог срца и увек се трудимо да будемо добри домаћини свим гостима и да им омогућимо да се осећају пријатно у Србобрану", рекао је приликом дочека амбасадора Кухте и политичког секретара Серне Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран.

Речима да се у Војводини осећа као код куће, присутнима се обратио амбасадор Чешке Томаш Кухта.

"Врло сам срећан што сам овде у Србобрану, осећам блискост са вашим народом, једни и други смо били део Аустроугарске, уз то доста Чеха живи у Банату и Новом Саду, а и села нам изгледају готово идентично, чак и језик нам је врло сличан.

Данас желим да се захвалим председнику Општине и организацији манифестације 'Србија у ритму Европе'. Овај фестивал је добра ствар, помаже деци да упознају своју земљу, културу других европских држава и на крају да они најбољи посете неку од држава, као што ће србобранска деца ускоро отпутовати у Холандију. Ја када сам био млад није могло да се путује, земља је била затворена, а лично мислим да је за развој човека, поготово младих, јако добро да се путује, да се упознају нови и другачији људи. То је разлог зашто ми подржавамо ово такмичење, тако оснажујемо односе међу нашим земљама и народима, а надам се да ће ова деца у будућности наставити то да чине", рекао је амбасадор Кухта.

Политички секретар Амбасаде Краљевине Холандије у Србији, Флорис Серне, захвалио је Дебељачком на речима добродошлице и изразио посебно задовољство због чињенице да су представници Србобрана прошле године победили управо са песмом холандског извођача. "Та песма је за нас врло посебна, она је мојој земљи први пут у 25 година донела победу на Евровизији, што је био велики успех и на то смо поносни. Надам се да ће ови млади људи уживати у посети Холандији и да ће постати једна нова повезница за наше две државе у будућности", казао је Серне.

Службени лист