Српски  Magyar 

Општина Србобран богатија за осам нових предузетника

Општина Србобран богатија је данас за осам предузетничких радњи; резултат је ово конкурса за доделу подстицаја за самозапошљавање који је покренула и реализовала локална самоуправа, уз подршку Националне службе за запошљавање. За покретање нових осам приватних бизниса обезбеђено је 2,8 милиона динара - 1,5 из општинског буџета и 1,3 из буџета НСЗ, тако да се нови предузетници добили по 300.000 динара бесповратно, уз обавезу да годину дана активно воде свој бизнис.

Уговоре о подршци покретању бизниса предузетницима данас је уручио Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран, уз жеље да посао што пре "стане на ноге" и буде извор прихода власницима много дужи период од обавезних годину дана.

"Сматрам да је ова врста помоћи веома важна и ове године издвојили смо укупно 2,8 милиона динара за подршку покретању осам малих бизниса. За нашу општину то је значајно јер имамо принцип развоја привреде кроз, пре свега, развој малих и средњих предузећа. То даје резултате, смањује незапосленост, а пример је и компанија Alutec која се развија и мења привредну слику у нашој општини. Трудимо се да кроз наше субвенције подржавамо наша предузећа, ово је први корак за младе предузетнике који желе да остваре и валоризују своју бизнис идеју, а ми ћемо се као локална самоуправа потрудити да и у наредним годинама обезбедимо новчану подршку оваквим фирмама. Ми пратимо како после обавезног рока настављају да послују ове фирме и веома је важно да добар део наставља са пословањем на тржишту, да се развијају, што је доказ да треба наставити са оваквим пројектима. Можда би требало размислити како кроз локални буџет подршку пружити и предузећима која већ раде, да би били додатни ветар у леђа нашим пословним људима. Сваки предузетник у овом случају добио је по 300.000 динара, али ово нису једине новоосноване фирме у општини Србобран које су добиле подршку на почетку рада. Наиме, уз ових осам подршку је добило још девет фирми и то из републичког буџета, што нас доводи до броја од 17 нових предузетника у нашој средини који су добили подстицај за рад, уз све оне нове предузетнике који нису то остварили. То је можда и најбољи резултат до сада и добар показатељ да унапређујемо привредну слику Србобрана", рекао је Дебељачки.

Овога пута подршку су добиле нове фирме за услуге кречења, ауто сервис, салон за улепшавање кућних љубимаца, агенција за украшавање простора за прославе, браварска радња...

Миковић одлучила се да тржишту понуди услугу украшавања простора у којем се прослављају рођендани, венчања, крштења и друге свечаности. "Ова подршка много ми значи, сада ћу лакше моћи да набавим материјал који ми је потребан за посао, то ће ми бити добар ветар у леђа да посао крене и надам се да ће тако и бити. Тржиште за ову услугу постоји, једини смо који се бавимо овим послом и очекујемо да успешно одговоримо на захтеве клијената. Ту смо за све ваше прославе", поручила је Александра Миковић, власница "М ДЕКО БАЛОН".

Потрага за добрим мајсторима најразличитијих профила је непрестана, због чега је Зоран Белић одлучио да отвори фирму за послове у грађевинарству. "Још 2007. сам имао приватно предузеће, није ишло, и сад поново почињем јер је потреба за мајсторима у Србобрану велика. Овога пута крећем са много више амбиција, зато ми подршка Општине Србобран много значи, знам да ћу у првој години имати покривене трошкове и могу опуштено да се посветим послу. Млади данас нису много заинтересовани за занатске послове, делује ми да се старији више занимају за рад. Ипак је у питању прљав и физички тежак посао, па млади радије бирају нешто лакше. Ја имам три ћерке, тешко да ће неку занимати да се бави овим, али ко зна, у иностранству доста жена обаља послове у грађевинарству, можда ће и код нас то постати тренд", рекао је власник фирме "Белић декор".