Српски  Magyar 

Амбасадор Аустралије посетио Србобран

Након посете амбасадора Републике Чешке и Краљевине Холандије, Србобран је данас посетио и амбасадор Аустралије у Србији Данијел Емери. И ова посета део је промоције фестивала "Србија у ритму Европе", којем ће Србобран бити домаћин 15. октобра. Амбасадора су дочекали Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран, Милена Аларгић, председница СО Србобран, и Милица Зарић, заменица председника Општине. Заједно са амбасадором Емеријем Србобран је посетио и Игор Карадаревић, програмски директор "Ритма Европе".

"Још једном исказујем задовољство што део такмичења 'Србија у ритму Европе' и што смо овогодишњи домаћини највећег дечијег фестивала у Републици Србији. Истовремено, веома је важно што имамо прилику да разговарамо са нашим драгим гостима, а данас је наш гости био амбасадор Аустралије у Србији. Изражавам захвалност за све оно што чини да манифестација 'Србија у ритму Европе' буде на овако високом нивоу и да кроз своју подршку доприноси да сва деца имају добре услове да се такмиче, али и да се друже, остварују комуникацију и пријатељства са децом са територије целе Србије, а како се фестивал из дана у дан шири и прелази и у неке друге земље у регион, и са децом из суседних држава. За нас је једнако важна и прилика да додатно промовишемо општину Србобран", рекао је уз речи добродошлице аустралијском амбасадору Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран.

Саговорници су разменили информације о припремама за фестивал, амбасадор је имао прилику да упозна децу која ће на такмичењу представљати Србобран, као и прилику да чује основне информације о граду и делу државе у којим је, како је сам рекао, боравио по први пут.

"Ово је моја прва посета Србобрану, након чега могу рећи да сам веома заинтересован да видим и остатак ваше земље. Мислим да је добро и прикладно да баш Србобран буде домаћин такмичења 'Ритам Европе', различити језици и различите нације овде се могу лако уклопити, овај део Србије већ је богат етничким различитостима због близине граница три друге државе.

Снажно верујем да је музика глобални језик, помаже у повезивању различитих култура, земаља и националности, лепа музика има моћ све да нас покрене, једнако може да нас подигне и приземљи, а тужне песме умеју да допру до дубине наше душе како би смо се поистоветили са нечијом тугом. Као амбасадор сам у позицији да уочим сличности и разлике између Срба и Аустралијанаца, много се тога може рећи о тој теми, али са сигурношћу могу потврдити једну ствар, да једнако волимо музику. Она нас ослобађа, али нас и уједињује.

Посебно ми је драго што видим да ово такмичење деци даје прилику да наступе пред националним аудиторијумом, за њих је то велико искуство у којем сигурно уживају, много уче из њега, даје им самопоуздање и осећај важности, и наравно уче много о другим земљама и језицима, што је прелепа ствар. С радошћу ишчекујем да видим бројне талентоване младе извођаче из Србије како, кроз такмичење 'Ритам Европе', представљају различите европске и светске земље, а посебно ме занима наступ представника града Крагујевца, јер представљају Аустралију. Наравно, надам се да ће сви такмичари имати успешне наступе и желим им сву срећу, а домаћинима и организаторима желим да манифестација буде успешна и да протекне у најбољем реду", рекао је амбасадор Емери.

Службени лист