Српски  Magyar 

Турија центар европске кинологије

У Турији је у суботу одржана II Међународна изложба паса - CACIB Turija 2022. По броју пријава и броју држава из којих стужи учесници изложбе, ово је најмасовнија манифестација ове врсте у Србији. Њен значај својим присуством најбоље је потврдио др Јакел Тамаш, председник Светске кинолошке организације.

"Ове године смо по други пут организовали Међународну изложбу паса ТУРИЈА 2022, која је по броју пријављених паса већ дуже време најмасовнија у Србији. За Турију је ово већ 15 изложба паса, а како сам већ рекао, друга међународна. И кад смо организовали изложбе националног карактера, такође смо имали рекордне бројеве пријава, ове године је то чак 729 паса из више од 20 држава. Данас се такође одржавају три специјалке, за пудле, хртове и шпанијеле, где је за сваку пријављено између 50 и 70 паса. Свакако да смо задовољни са бројем, поред тога можемо се похвалити интернационалним судијским саставом, судије долазе из: Норвешке, Данске, Португала, Мађарске, Македоније Црне Горе и један је из Србије, док је делегат наш Војислав Ал-Дагхистани", рекао је председник Кинолошког друштва Турија Златко Јојкић.

Председник Савета МЗ Турија, Милош Јовановић, оценио је да је изложба ове године додатно организацијски напредовала.

"Прошле године смо лествицу поставили прилично високо, организацијом прве међународне смотре паса у Турији, која је и тада имала велики број учесника, али је сад амбијент још лепши. Потрудили смо се да порадимо на свим детаљима, да разрадимо све до танчина и понудимо излагачима још боље услове за боравак и такмичења, што се уосталом и може види. Морам да се захвалим локалној самоуправи што нас је подржала, што препознаје да је највећа изложба паса у Србији од значаја не само за Турију, већ за целу општину Србобран. Драго ми је видети да су сви излагачи задовољни, посетиоци такође, сви заједно уживају у овом прелепом амбијенту у представљању лепих и негованих паса, а наравно и у такмичарском делу манифестације", рекао је Јовановић

Међународни тим судија чинили су: Жоао Васко Пошас из Португала, Миле Алексоски из Северне Македоније, Карл Е. Берг из Норвешке, Гарбиела Ридарсикова из Словачке, Петар Мишић из Србије, Лоте Јоргенсен из Данске, Мудреша Васко из Црне Горе, и Гроскл Ференц и Јакел Тамаш из Мађарске.

Службени лист