Српски  Magyar 

Обележен Дан ослобођења Србобрана

Полагањем венаца на споменик палим борцима и жртвама фашизма на Тргу слободе данас је у Србобрану обележен Дан ослобођења. Поводом 78. годишњице од како су и последње окупаторске снаге протеране из Србобрана и овог дела Војводине, венце су положили: Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран, Милена Аларгић, председница Скупштине општине, и Милица Зарић, заменица председника Општине Србобран у име локалне самоуправе, затим Радивој Парошки, заменик покрајинског секретара у Покрајинском секретаријату за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, потом Золтан Целер, градоначелник братског града Јаношхалме у Мађарској, те представници локалне организације СУБНОР-а, Удружења ратних војних инвалида, Удружења "Храбри борци", и општинских одбора Српске напредне стране, Савеза војвођанских Мађара и Српске радикалне странке. Са Трга слободе још једном су јавности упућене поруке о потреби неговања непролазних вредности антифашизма и сећања на све јунаке који су несебично положили животе за слободу државе, народа и будућих генерација.

О потреби да се од сенке заборава сачувају све успомене на славне дане отпора, на знане и незнане јунаке који нису жалили своје животе у борби за слободу, говорио је Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран.

"Поштоване грађанке и грађани општине Србобран, поштовани представници СУБНОР-а,

Прошло је 78 година од када је на таласу антифашистичке борбе ослобођен Србобран у Другом светском рату. Године су пролазиле али оне нису избледеле снажан осећај сећања на данашњи велики дан који поново имамо прилику да у миру, заједнички и сложно обележимо и још једном се подсетимо на овај значајан историјски догађај али, што је много важније, искажемо пијетет свим нашим страдалим прецима који су своје животе заувек утиснули у слободу коју данас имамо. О томе говори и место на коме се данас налазимо јер Трг и кип слободе више су од симбола Србобрана, то је део нашег идентитета и вечно сећање на храброст људи који су своју отаџбину ставили испред себе и били спремни да жртвују све, зарад будућих поколења.

У центру Србобрана, у кући породице Каћански, био је смештен штаб чувеног маршала Фјодора Ивановича Толбухина, где су припремане војне операције за даље ослобођење, а многи Србобранци су учествовали и у тим ратним збивањима. Неки су, нажалост, свој живот изгубили након што су ослободили своје породице, јер их је водила мисао да неко други такође чека своју слободу која му је насилно одузета. А наша историја препуна је таквих или сличних животних прича, и оно чиме ћемо се заувек поносити је чињеница да је наш народ увек био на правој страни историје, у правом смислу те речи, а то посебно истичем, јер смо сведоци да се ова синтагма прелако данас користи и тумачи на различите начине.

Зато увек и на сваком месту морамо истицати историјске догађаје који су део нас, да их преносимо на нашу децу и да их учимо да људско биће може бити или човек или нечовек, а ратни догађаји приказују и једно и друго. И то је један од разлога зашто из године у годину понављамо да фашизму нема места у нашем друштву али изгледа да несрећа коју је ова идеологија донела није довољан разлог појединцима да престану да је изнова обнављају. Нажалост, ове појаве нису искорењене иако је ширење и стварање неофашизма и неонацизма опасно по друштво у коме живимо и погубно за будућност. С тога је пред нама задатак да исказујемо праве вредности и негујемо дух толеранције, разумевања и мултикултуралности које красе наша места, јер тиме изнова побеђујемо и стварамо услове за даљи просперитет. Мир и слобода су привилегија и они се морају чувати, јер их је лако прекинути, а врло тешко поново успоставити. Стално подсећање на 19. октобар 1944. године, Дан ослобођења Србобрана, прилика је да још једном искажемо поштовање пре свега нашим ослободиоцима али и свим невиним жртвама који су страдали од злочиначке руке, без обзира на веру или националну припадност. У нади да ће слобода остати вечна, свим грађанкама и грађанима Србобрана честитам Дан општине и Дан ослобођења.  

Вечна слава нашим прецима! Живео Србобран! Живела Србија", поручио је са Трга слободе Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран.    

Окупљеним грађанима, ученицима основних и средње школе, гостима на празнику Србобрана, црквеним великодостојницима и другим, обратила се и Весна Васић, председница локалног одбора СУБНОР-а.

"Данас обележавамо један од најзначајнијих датума у историји Србобрана. На данашњи дан, пре тачно 78 година, здружене снаге Совјетске и Југословенске народне армије ослободиле су Србобран од окупационих снага. То је дан који је, нама потомцима, дао шансу да се развијамо и напредујемо у сваком погледу, културном, привредном, политичком. Да није било те борбе против највећег зла човечанства, нацизма и фашизма, не бисмо данас живели овакав живот. Зато се клањамо свим јунацима тог доба, и надамо се да смо достојни њихових дела. Немојмо дозволити да икада ишта умањи њихове заслуге, нека им је вечно хвала и слава им", истакла је Васић.

У културном делу програма учествовали су ученици основних школа "Вук Караџић" и "Јован Јовановић Змај". Поводом Дана ослобођења венци су положени и на споменик црвеноармејцу Борису Михајловичу Короткову.

Службени лист