Српски  Magyar 

Обележен Дан ослобођења Турије и Надаља

Полагањем венаца на спомен обележја палим борцима и свим жртвама фашизма у Турији и Надаљу обележена је 78. годишњица ослобођења ова два места у Другом светском рату.

"Наша је дужност да чувамо традицију полагања цвећа страдалима за ослобођење целе општине Србобран од окупатора, то је најмање што из захвалности према тим људима можемо учинити. Само три дана пошто је ослобођен Србобран, становници Турије и Надаља су дочекали своју слободу. Како би смо слободу сачували морамо да негујемо културу сећања, да учимо децу колико је слобода важна и како ју је лако изгубити. Наши преци су платили највишу цену како би смо ми данас живели не оптерећени уживањем тог основног људског права. Поносни смо на своју антифашистичку историју, тај дух и наслеђе желимо да одржавамо живим и предамо га нараштајима који долазе", рекла је Милица Зарић, заменица председника Општине Србобран.

Сенима страдалих јунака и свих жртава поклонили су се: представници Општине Србобран, затим месних заједница Турија и Надаљ, локалне организације СУБНОР-а, те ученици основних школа "Петар Драпшин" и "Жарко Зрењанин Уча".

Службени лист