Српски  Magyar 

Осмехом осликана "Бисерова" ликовна колонија

Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним особама "Бисер" организовало је традиционалну ликовну колонију за особе које окупља. Пројекат под називом "Смајли - радост" реализовали су чланови београдског АРТ Центра, чија је чланица Верица Адамовић Илић била координатор ликовне колоније, одржане на салашу "Татић", крај Турије.

"Други пут учествујем у ликовној колонији Удружења ‘Бисер’, што ми причињава част и задовољство. Када смо у АРТ Центру сазнали за поновни позив много смо се обрадовали, и наравно да кад се човек нечему обрадује он се и осмехне, и уз радост се одазове позиву. Уз љубав, радост је суштина нашег постојања, што ми је дало идеју да тако и назовем ову ликовну радионицу. С обзиром да живимо у добу у коме не можемо без личних телефона, и често шаљемо смајлије особама које нису ту са нама, колонија је понела назив Смајли. Колико год тај смајли у електронској комуникацији био прихваћен, у директном контакту није баш употребљив, некако је вештачки, па зашто да га онда мало не оплеменимо, да га употребимо у сврху уметности, улепшамо га и дамо му други контекст", поручила је Верица Адамовић Илић, лекар у пензији и чланица АРТ Центра више од 10 година. 

Задовољство није крила ни председница Удружења "Бисер", Славка Попић, која је истакла међу бројним активностима организације, ликовна колонија има посебно место у календару. 

"Наше ликовне колоније почеле су давних година, ово је већ 14. пут да се одржава, а осмишљена је потпуно случајно. Тадашњи председник Удружења АРТ из Србобрана, Иштван Фуско, и ја смо тражили начин да остваримо сарадњу наша два удружења на начин да наши корисници могу исказати своје стваралачке могућности. На салашу ‘Татић’ заиста уживамо, амбијент је диван, а простор испуњава све наше захтеве. Досад су најуспешнији радови са наших колонија излагани у Београду и на скупу уметника на Златибору, где су их чланови АРТ Центра представљали публици. То нам је јако битно, јер се на тај начин широј популацији може предочити какве су заиста могућности особа са инвалидитетом, што је наравно веома битно за рушење одређених стереотипа и прављење простора за бољу инклузију у друштво", рекла је Славка Попић.

Колонију су обишли и представници локалне самоуправе, институција и других пријатељских организација.

Службени лист