Српски  Magyar 

Редовна контрола шећера за боље здравље

Друштво за борбу против шећерне болести општине Србобран "Плави круг" наставило је са организовањем бесплатних превентивних прегледа, овога пута у Апотеци Дома здравља "Др Ђорђе Бастић". Иако тече први месец 2023. године, активисти "Плавог круга" сусрећу се са грађанима по ко зна који пут, јер су посебно вредни и ангажовани били током Меморијалног турнира "Јовица Тешић Јоле", који је завршен 08. јануара, и већ сада припремају се нове акције. Циљ је приближити се грађанима, проверити њихово здравље када се говори о дијабетесу, и упозорити их на опасности које ова болест носи те како их избећи и заштитити се.

Др Илија Газепов из "Плавог крига", како истиче, зна да су потребе грађана за превентивним прегледима велике, због чега се акције организују све чешће и због чега активисти друштва редовно дежурају у службеним просторијама, у улици Соње Маринковић. 

"Покушавамо да надокнадимо оно што смо изгубили у време корона вируса. Овакве акције имаћемо и у фебруару и марту, а посебно велику акцију имаћемо недељу дана пре и недељу касније у односу на 07. април - Светски дан здравља. Свакога дана прегледамо више од 50 особа, свакога дана откријемо неке промене, а највише ме брине нерегулисан ниво шећера код неких људи, који они правдају недостатком времена да се прегледају у Дому здравља. Знају да имају проблем са шећером, али не одлазе код лекара. Ми им не можемо прописати и увести лекове, то морају урадити код лекара", рекао је др Газепов и апеловао на све да редовно контролишу ниво шећера у крви и исправно реагују ако се десе промене. 

Нормална количина глукозе у крви износи од 3,9 до 6,1 милимола по литри. Одступања од ових вредности већ показују да особа има дијабетолошких проблема. На то највише утичу начин живота и наследни фактор. Први знаци шећерне болести су повећан осећај жеђи, обилније мокрење, умор и постепено смањење телесне тежине, па су већ то показатељи да особа треба да оде на лекарски преглед.

Прилог ТВ Бачка

Службени лист