Српски  Magyar 

Срећан Дан државности Србије!

Радивој Дебељачки, председник општине Србобран, честитао је данас свим грађанима Србобрана, Турије и Надаља 15. фебруар - Дан државности Србије.

"Окупљајући се око искре слободе и свих вредности које су нашем народу донеле прво 1804. година и јунаци српске револуције, затим 1835. и Устав Књажевства Србије, па кроз све битке и победе у два века дугој историји модерне Србије, и данас имамо обавезу да безусловно чувамо и чинимо све за државу коју су нам преци оставили и коју дугујемо онима који долазе за нама. За Србију слободних људи, за Србију у нашим срцима, за Србију свих њених грађана, за Србију пред којом је будућност; срећан вам Дан државности", наводи се у честитки Дебељачког.  

Дан државности Србије је државни празник који се празнује 15. и 16. фебруара, а установљен у спомен на дан када је на збору у Орашцу 1804. године дигнут Први српски устанак и дан када је у Крагујевцу 1835. године издат и заклетвом потврђен први Устав Књажевства Србије – Сретењски устав. Овај датум је један од најбитнијих у политичком, културном и историјском календару Србије.

Службени лист