Српски  Magyar 

"Најбоље из Војводине" је у Турији

У Турији је почела XXXIX Кобасицијада. Добро осмишљен програм већ првог дана привукао је бројне госте са свих страна, па су и сви штандови са понудом најквалитетнијих сухомеснатих производа, али и производа сваке друге врсте, били на време отворени, као да је у питању субота, централни дан Кобасицијаде. Неколико тамбурашких и трубачких оркестара шетало је главним туријским улицама, селом се ширио мирис печених кобасица, на централној бини смењивали су се разни извођачи.., да се зна да манифестација носи ознаку "Најбоље из Војводине".     

Ипак, највише пажње у једном тренутку било је усмерено у такмичење у прављењу свеже кобасице, у којем је учествовало 16 екипа из Србије, Мађарске, Босне и Херцеговине... Сви су имали по два сата да у десет метара црева спакују по пет килограма меса, зачињеног по свом укусу и рецепту, с надом да ће тајна коју у њему баш они крију освојити жири и донети успех. Најбољи су били, како и доликује, јер одавно се зна где се прави најбоља кобасица, мајстори из Турије - Мото клуб "Кнежевина", друго место освојила је комшијска екипа "Csabai kolbászklub" из Бекешчабе (Мађарска), а треће место припало је тиму "Шидска кобасицијада", братској екипи из Шида.

Чим су победници примили пехаре и дипломе, на бину је изашао петочлани тамбурашки састав "Срце Бачке" и почела је права забава. Заменили су их "Госпон тамбураши" у истом темпу и истог квалитета, тако да није могло бити боље најаве за суботу у Турији. 

 

Службени лист