Српски  Magyar 

XXXIX Кобасицијада - нема препрека за добру забаву

Јесте падало, али пао је и рекорд! Туријци су направили кобасицу дугу 2.039 метара, за метар дужу него претходне године и поново своје село и општину Србобран означили као централно место на карти свих гастрономских манифестација целог региона. Није киша одузела од забаве и провода, није одузела ни од понуде на штандовима, јесте нешто од броја посетилаца, али, можда ни то није проблем, нека се зна ко безусловно воли Кобасицијаду, кога ништа не може зауставити да посети Турију у последњем фебруарском викенду. Они коју су данас били гости Турије заслужују пуно поштовање, јер су управо својим доласком исказали поштовање према Кобасицијади.

Част да оштром туријском брицом прва пресече кобасицу, тешку више од 2,5 тона, ове године припала је Јелени Танасковић, министарски пољопривреде. Друштво су јој правили Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран, и Жељко Попић, председник Удружења Кобасицијада, које организује манифестацију. 

"Жао ми је што смо под кишобранима и што нас нема у још већем броју, али свакако је у Турији прелепо. Знам да сте вредан и радан народ, уверила сам приликом акција пошумљавања у којим сам и сама учествовала у овом крају, и зато вам честитам на организацији манифестације и на дужини кобасице у овој години, јер знам да је сваке година дужа за метар. Захваљујем се организаторима и председнику Општине Србобран Радивоју Дебељачком на позиву, посебна је част бити у Турији, а посебно ме радује што видим да киша не може уништити добру атмосферу и енергију Кобасицијаде. Министарство пољопривреде пружа сву подршку малим произвођачима који чувају нашу традицију и културу, као што је ова у Турији, са њеним вредностима треба упознавати Европу и свет. Имамо изражену културу домаћих рецепата, и сама сам колекционар рецепата своје баке, а тако се и ова манифестација базира на рецептима који се дуго чувају", поручила је са бине министарка Танасковић и свима пожелела добар провод у Турији.

Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран, захвалио се Министарству пољопривреде на подршци не само Кобасицијади већ и на подршци многим другим пројектима, а затим и Покрајинском секретаријату за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу и Покрајинској влади, који су, такође, финансијски помогли манифестацију.

"Кобасицијада је један од најзначајнијих догађаја у нашем календару. Трудимо се да из године у годину напредујемо у организацији, не само у обарању рекорда, већ и у свим другим сегментима важним да би оваква манифестација привукла што већи број посетилаца. Поента је да будемо препознатљиви на мапи туристичко-гастрономских манифестација и сваке године за неки сегмент повећамо и проширимо оно што смо пружали. Мислим да смо и ове године успели, иако нас је време омело, да будемо на висини задатка, атмосфера је добра, али, пре свега, успели смо да одржимо традицију и поново привучемо велики број посетилаца", није крио задовољство Дебељачки.

Жељко Попић, председник Удружења Кобасицијада, рекао је да је израду кобасице дуге 2.039 метара било потребно 28 крмача.

"Сваке године нам је кобасица дужа за један метар, а за ову кобасицу било је потребно недељу дана да константно ради по 20 људи, 20 у преподневној и 20 у поподневној смени. Није лако, али ми то радимо са задовољством јер волимо. Практично се свих ових година такмичимо сами са собом у прављењу што дуже кобасице, ко год направи дужу кобасицу ми ћемо ипак направити увек дужу бар за метар. Удружење постоји 39 година и увек држимо квалитет кобасице, да није квалитетна не би опстала на тржишту. Има пуно кобасичара који праве сличну кобасицу, али ми смо најбољи и то доказујемо на разним такмичењима у Србији и региону, где смо увек први, ретко када други. Квалитет постоји као и рецептура, стар 39 година, који су некада наши старији месари смислили, а ми млађи се придржавамо тога и имамо загарантован успех. У гостима су нам удружења из Бекешчабе из Мађарске, друго је из Печуја, из Самобора из Хрватске, из Истре, Свети Петар у шуми, из Цемнице из Словеније, из Републике Српске и Федерације БиХ. Имамо госте из Румуније, са свих страна, и сви су у Турији да би се дружили и разменили искуства из справљања кобасица", рекао је Попић.

Главни дан манифестације донео је неколико такмичења...

Најбољу суву кобасицу међу индустријама произвела је МЗР Вујевић, на другом месту нашла се МЗР Лемешанка, а на трећем производња Драгана Шовљански. Суву домаћу кобасицу ван Турије најбоље прави Ненад Радин из Стапара, за њим иде Немања Радин из истог места, а трећа по квалитету је кобасица Драгане Шовљански из Бајше. Међу Туријцима најбољу кобасицу направио је Немања Балинт, на другом месту је кобасица Дејана Јандрића, а на трећем Зорана Драпшина. Одржано је и такмичењу у брзом једењу кобасице, а најбржи је био Милан Косић из Чуруга. Награда за госта који је стигао из наудаљенијег места припала је Зорану Сарафиловском из Охрида, Северна Македонија.

Јесте да је због кише изостао концерт Секе Алексић, али то није спречило да се добра забава заметне у туријским кафанама и "под шаторима", било је и певачких наступа, дружења и весеља, да се спремно и у форми дочека наредна, јубиларна XL Кобасицијада. 

 

Службени лист