Српски  Magyar 

Одржан VIII Змајев фестивал науке

После трогодишње паузе изазване пандемијом COVID 19, у Основној школи "Јован Јовановић Змај" одржан је VIII Змајев фестивал науке. Програм подељен у две целине, за ученике нижих и виших разреда, привукао је бројне посетиоце који су имали прилику да уживају у кратким експериментима, филмовима, квизовима, презентацијама и изложбама. Све садржаје припремило је десетак предметних наставника и педесетак ученика, заљубљеника у науку, спремних на изазове учења и жељни нових сазнања.

"Ове године посетиоци су имали могућност да обиђу чак 12 штандова, за сваког по нешто. Било је пуно прилика да се упознају са новим научним чињеницама, да присуствују експериментима из физике, хемије, биологије, да прате занимљивости из математике, историје, географије, да учествују у квизовима, играма, мозгалицама на штандовима страних језика, програмирања и роботике. Оно на шта смо изузетно поносни и што показује величину нашег фестивала јесу гости и предавачи, тако да су и ученици из других основних школа имали своје штандове, а посебно нам је драго да су се нађем позиву одазвали и ученици ОШ '20. октобар' из Врбаса.

Мини изложбу и предавање одржали су представници Покрајинског завода за заштиту природе, као и доценти и докторанди са Пољопривредног факултета. 

Фестивал је изуетно  популаран међу децом, њима све ово изгледа као забава и игра, а заправо је много више од тога. Овај фестивал је синоним за развијање радозналости, љубави према науци и према целоживотном учењу. Ово је уједно и професионална оријентација, неко ће можда баш због овога одлучити да постане физичар, хемичар, ветеринар. Постоји и корелација између предмета, испуњавају се скоро све међупредметне компетенције и све то кроз вршњачку едукацију, игру и забаву у савременим учионицама. Посебно нам је драго што нам долазе и деца вртићког узраста па чак и млађи.

Наша школа може много тога да понуди, имамо и музичка такмичења, моћно-воћне и спортске дане, чувену акцију ''Папирко', фестивал, бројне ваннаставне и слободне наставне активности, и то све на српском и на мађарском језику", рекла је Адријана Вереш, наставница биологије и, уз Ленке Глувакор, наставницу мађарског језика и књижевности, главна организаторка манифестације.

Вереш је посебно захвалила Општини Србобран, главном покровитељу манифестације, као и бројним спонзорима - пицеријама "Делишс" и „Гранде XXVII“, те трговинским радњама "Ас Дом плус" и "Тук плус", на подршци током припрема и одржавања VIII Змајевог фестивала науке.

 

 

Службени лист