Српски  Magyar 

Србобрану 90 милиона динара за реконструкцију Трга слободе

Председник Покрајинске владе Игор Мировић уручио је данас представницима локалних самоуправа уговоре за финансирање и суфинансирање 47 капиталних пројеката на територији 36 локалних самоуправа. Општини Србобран додељен је уговор вредан 90 милиона динара (I фаза), за реконструкцију Трга слободе. Уговор је потписао и преузео Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран.

"Ради се о заиста веома важном пројекту за општину Србобран. Захваљујући подршци Покрајинске владе и Управе за капитална улагања испуњавамо обећање које смо дали грађанима - започињемо реконструкцију Трга слободе, што смо најавили приликом реконструкције платоа, постамента и самог споменика слободи. Тада смо рекли да се ради о уводној фази радова, а сада можемо да кренемо у велику реконструкцију Трга слободе, што ће у једну целину ујединити и оплеменити центар града и објекте у њему - Српску православну цркву, обновљени Дом културе и уређену зграду Скупштине општине. Покрајинска влада и Управа за капитална улагања АП Војводине обезбедили су 90 милиона динара за прву фазу радова, која подразумева обнову свих подземних водова и система, поплочавање и значајно увећање зеленог фонда на Тргу слободе. Већ сада смо ушли у планирање друге фазе радова, коју ће, такође, подржати Покрајинска влада у додатном износу од 90 милиона динара, а крајњи циљ је добити модеран трг и парк, са разним садржајима у којим ће моћи уживати сви Србобранци и гости Србобрана. Зато је подједнако важно да управо траје и друга, завршна фаза реконструкције Дома културе, као и радови на уређењу зграде Скупштине општине Србобран. Истовремено, веома је добро да је Српска православна црква најавила реконструкцију крова на свом верском објекту, а ја сам сигуран да ће локална самоуправе обезбедити средста за реконструкцију улице Милоша Црњанског. Са новим Тргом слободе добиће потпуно уређен центар града", рекао је након потписивања уговора Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран. Према његовим речима, пројекат ће се реализовати ове и наредне године. "Пројекат реконструкције Трга слободе и сви други пројекти који се спроводе доприниће да слика Србобрана буде још лепша", поручио је Дебељачки.


Игор Мировић, председник Покрајинске владе, истакао је овом приликом да ће АП Војводина путем Управе за капитална улагања за све договорене пројекте издвојити шест милијарди динара, у више области. Реч је о пројектима у областима саобраћајне инфраструктуре, водоснабдевања, заштите вода, локалног и регионалног економског развоја, здравствене заштите и развоја спорта.

"И ове године смо, преко Управе за капитална улагања, расписали јавни позив на који се одазвала већина локалних самоуправа, са којима ћемо заједнички реализовати значајне инвестиције на територији Војводине", изјавио је председник Покрајинске владе Игор Мировић приликом уручења уговора представницима 36 локалних самоуправа и градова.

Мировић је нагласио да је циљ да се покрену, као и ранијих година, значајне инвестиције које ће пре свега допринети локалном економском развоју, али и бољем и квалитетнијем животу свих становника Војводине.

У области саобраћајне инфраструктуре, како је навео Мировић, започиње нови, велики инвестициони циклус на територији 26 градова и општина, вредан више од 3,2 милијарде динара – изградња нових и реконструкција постојећих саобраћајница, локалних путева и бициклистичких стаза.

Поред Суботице, на чијој ће територији бити реконструисано чак осамнаест улица, за шта је издвојено 250 милиона динара, обезбеђена су средства и за наставак реконструкције пута од Купусине ка Бачком Моноштору на територији града Сомбора, за изградњу моста у Чоки, као и за реконструкцију саобраћајне инфраструктуре у Панчеву, Апатину, Руми, Новом Бечеју, Бачу, Беочину, Темерину, Бачком Петровцу, Жабљу, Инђији, Житишту, Пећинцима, Пландишту, Ковину, Сенти, Алибунару, Опову, Сечњу, Новој Црњи, Тителу, Вршцу и Ковачици.

Мировић је истакао да су за пројекте у општини Ириг издвојено 378 милиона динара, у Панчеву ће почети комплетна реконструкција две улице, за реализацију пројеката у области водоснабдевања додељена су средства за четири пројекта – укупно 325,4 милиона динара, док је укупно 719,4 милиона динара издвојено за финансирање и суфинансирање пројеката изградње, доградње, реконструкције и санације система за прикупљање, одвођење и пречишћавање отпадних вода у јавној својини на територији градова Панчево и Кикинда, као и у општинама Кањижа и Мали Иђош. Мировић је најавио, између осталог, и реконструкцију здравствене станице у Шајкашу, за шта је издвојено готово 100 милиона динара.

За област спорта намењено је 508,4 милиона динара. Тим средствима биће финансирана изградња фискултурне сале у Мачванској Митровици и Путинцима, као и реконструкција и санација спортских објеката у Зрењанину и Вршцу.

Како је председник навео, предвиђени су и нови пројекти у области локалног и регионалног економског развоја, вредни 1,07 милијарди динара – уређење пешачких површина и паркинга у централној градској зони у Бачкој Паланци и реконструкција Трга слободе у Србобрану.

Путем ових конкурса обезбеђена су средства и за наставак финансирања пројеката – изградња затвореног базена у Новом Бечеју и Бачкој Тополи, као и градског купалишта у Ковину, инфраструктурно опремање индустријске зоне у Вршцу, извођење радова на делу Гребенског пута до манастирског комплекса Ђипша у општини Шид и наставак финансирања друге фазе реконструкције улица у Апатину.

Мировић је истакао да је направљена велика разлика од 2016. године до данас када је реч о управљању јавним финансијама и улагањима јер не постоји пројекат који је Покрајинска влада најавила и који финансира, а да није реализован.

Додели уговора присуствовао је директор Управе за капитална улагања Војводине Милош Малетић.