Српски  Magyar 

Дому здравља нови мамографски апарат

Само у првих 100 дана 2023. године Дом здравља "Др Ђорђе Бастић" опремљен је новим медицинским апаратима вредним 200.000 евра, саопштио је данас др Властимир Кладар, директор установе. Порука јавности стигла је након јучерашњег преузимања новог уговора о опремању у Покрајинској влади, од стране Игора Мировића, председника Покрајинске владе, према ком је Дому здравља за набавку мамографа са системом за дигитализацију и са дијагностичком мамографском радном станицом, усмерено 15.474.000 динара.

"Покрајинска влада издвојила је, преко Секретаријата за здравство, готово две милијарде динара за финансирање и суфинансирање изградње, одржавања и опремања 70 здравствених установа у АП Војводини", изјавио је приликом уручивања уговора председник Покрајинске владе Игор Мировић, истичући да је то наставак континуираног улагања у све здравствене институције, што је један од приоритета Покрајинске владе од 2016. године.

Међу установама примарне здравствене заштите нашао се и Дом здравља "Др Ђорђе Бастић". 

"Лепезу опреме којом располажемо проширујемо савременим дигиталним уређајем који даје квалитетну слику и значајан је инструмент који ће на дуже стазе пружити бенефите у дијагностици код пацијенткиња у општини Србобран. Мамограф који смо до сад користили је из, сад већ давне, 2008. године, одрадио је своје, тако да је набавка новог постала насушна потреба за нашу установу. У последње време смо на сто прегледаних жена проналазили два злоћудна тумора дојке, што је много и може се назвати епидемијом, због чега смо у обавези да континуирано радимо мамографију, а прелазак са аналогног на дигитални систем је значајан напредак. Нови апарат брже даје снимке, користи се до 50 одсто мања доза зрачења, нема употребе штетних хемикалија, бољи је квалитет слике него на аналогном, повећане су дијагностичке модулације слике, могуће је зумирати патолошки сумњиву регију... Да сумирам у једној реченици, ако би исти квалитетан радиолог гледао снимке једног пацијента, упоредо са аналогног и дигиталног апарата, до 40 одсто су веће могућности за откривање болести на новом уређају, наравно ако таква болест постоји", објаснио је др Кладар.

Последње опремање само је једно у низу од почетка 2023. године, и према речима директора Дома здравља, многе новине унапредиле су здравствене услуге пацијентима у општини Србобран.

"Пре само месец дана смо укључили у рад нови биохемијски анализатор, који нам пружа ширу палету дијагностичких тестова. Апарат је добијен преко конкурса Министарства правде, из средстава опортунитета, а министарки здравља сам лично упутио захтев за одобрење додатног места у кадровској структури, за још једног лаборанта, како би грађанима могли радити већи број дијагностичких прегледа које сада не радимо, јер смо лимитирани бројем запослених, а опрему за рад имамо. Такође, пре три месеца, у склопу гинеколошке службе, укључен је нови ултразвучни апарат, добијен кроз пројекат НИС-а 'Заједници заједно'. Један смо добили пре три године, и овај је из исте групе апарата, али нешто савременији и квалитетнији. Поред свега наведеног, показало се да је потребно додатно побољшати лабораторију, па смо из властитих средстава купили најсавременији апарат за анализу крвне слике. Тендер је завршен и апарат ће бити инсталиран за месеца дана. Кад све сумирамо, евидентно је да је у наш Дом здравља ушло нове опреме у вредности 200.000 хиљада евра, за непуна четири месеца", истакао је др Кладар. 

Он је похвалио сарадњу коју Дом здравља има са локалним Саветом за родну равноправност, која је довела до формирања Школе за труднице и родитеље, која будућим родитељима треба да пружи савете из домена пренаталне и постнаталне заштите.

"То ће помоћи новим родитељима да спремно дочекају новорођену бебу, да науче како је неговати и правилно поступати са њом, То је пракса коју смо одлучили да установимо и да је више не прекидамо. Едуковаћемо наше медицинске сестре, школа ће већ у априлу заживети и континуирано ће дочекивати генерације будућих родитеља", казао је др Кладар, и најавио нове акције у наредном периоду. Једна од њих укључује превентивне дерматолошке прегледе за грађане Србобрана.