Српски  Magyar 

Обележен Међународни дан Рома

Над Тргом слободе у центру Србобрана данас се вије застава ромске националне заједнице у поводу обележавања 08. априла - Међународног дана Рома.

"Ово је један од датума у години када сви треба да се замислимо, и институције и сваки човек појединачно, какав је положај Рома данас у друштву. С једне стране славимо ромску културу, њихову заоставштину, фолклор и обичаје, а с друге стране, да сагледамо чињенице, Роми још увек живе у лошим условима становања, хигијене, уз низак ниво едукације. У последњих 20 до 30 година доста је учињено на том пољу, промене су евидентне, али је потребно учинити и више. Подаци кажу да је просечан животни век Рома пре три деценије био испод 30 година, данас је то много више, али и даље је мање од оног који има већинско становништво код нас", рекао је др Илија Газепов, члан Општинског већа, који је заједно са Лидијом Фан, представницом србобранских Рома, на Тргу слободе говорио поводом Међународног дана Рома.

"Учињен је видан напредак, повећан је број деце која похађају основне школе, такође све више деце полази у средње школе, али је то и даље мали број и на томе мора да се додатно ради, како би се ромска деца мотивисала да се образују и стичу дипломе различитих школа и факултета. Прошло је време наметања решења, потребно је створити услове како би они могли сами да одлуче како желе да живе, а ако имају знање, да могу да се запошљавају, покрећу фирме и стварају бољи живот за себе, своје породице и целокупну ромску заједницу. За мене су школовање и едикација најважнији, то је основ за позитивну промену код људи, широка знања мењају перцепцију, чини да се усвајају нове здраве навике, генеришу се нове идеје и мора да буде просперитета. На нама је да дамо свој допринос томе, да Ромима пружимо подршку", истакао је др Газепов.

Лидија Фан је изразила задовољство што у центру свог места, на јарболу на ком увек вијори застава Србије, може да види и ромску застава.

"Веома ми је драго што се традиција, успостављена пре неколико година, наставља и даље. Истицање ромске заставе нашој популацији, која у Србобрану чини четири одсто становништва, изузетно значи. Видни су покушаји да се унапреди положај Рома, својим примером желим да покажем да и ми Роми можемо да допринесемо својим радом, не само нашој ромској заједници, већ целокурном друштву. Користим ову прилику да позовем све Роме да се укључе у рад заједнице и да заједно променимо неке стереотипе којі владају о нашој заједници, али и да се боримо да сва ромска деца наставе школовање и на тај начин обезбеде себи бољу будућност", поручила је Лидија Фан.