Српски  Magyar 

Почела са радом Школа за труднице и родитеље

У Србобрану, у Дому здравља "Др Ђорђе Бастић", данас је почела са радом Школа за труднице и родитеље. Циљ новог пројекта је да труднице и будући родитељи кроз серију предавања и практичних вежби стекну знања неопходна за дане које сви са нестрпљењем ишчекују - за дане када ће на свет стићи њихове бебе и када ће они преузети улогу родитеља. Школу за труднице и родитеље води поливалентна патронажна сестра Татјана Радовић Тадић, која тај посао већ 10 година ради у Дому здравља 'Вељко Влаховић' у Врбасу, а обучена је у Дому здравља Нови Сад.

"Заједно смо дошли на идеју да покренемо овај пројекат и отворимо Школу за труднице и родитеље. Циљ је постићи психофизичку припрему код трудница за порођај, али и да их припремимо за негу бебе и негу себе, као и за родитељство уопште, које некада уме да донесе изненађења. Полазници ће бити припремљени за све то, јер сам уједно и координатор УНИЦЕФ-овог пројекта 'Подстицајно родитељство кроз игру - Разиграно родитељство', тако да ћу сва своја нова сазнања имплементирати у ову школу у Србобрану. По томе ће Школа за труднице и родитеље у Дому здравља 'Др Ђорђе Бастић' бити прва која добија и део из програма 'Разиграно родитељство'. Групе ће бројати од четири до пет трудница, максимално шест, тако да је и простор у ком радимо осмишљен за овај број. Интересовање је велико, али ми имамо обавезу да водимо рачуна о терминима трудница. У Школу за труднице најбоље се укључити негде око 30 недеље трудноће, ми смо то померили и до 33, 34, да би обухватили што више трудница", рекла је данас пред први серијал предавања сестра Татјана Радовић Тадић.

Подршку првим полазницама Школе за труднице и родитеље данас је пружила и Милица Зарић, заменица председника Општине Србобран и председница Савета за родну равноправност, која је овом приликом истакла да је иницијатива др Снежане Ерцег, спец. гинекологије у ДЗ "Др Ђорђе Бастић", наишла на снажну подршку свих и резултат није могао изостати. 

"Ефекти овог пројекта на здравственом нивоу донеће унапређење здравствене културе и просвећености становника општине Србобран, трудница и будућих родитеља. Желимо да ојачамо темеље за родитељство и срећно одрастање будуће деце у Србобрану, Турији и Надаљу. Часовима Школе за труднице и родитеље, који ће се одржавати два пута недељно укупно пет седмица, присуствоваће поливалентне сестре нашег Дома здравља и тако се обучити за самосталан рад и самостално вођење Школе за труднице и родитеље. Сада када смо је коначно покренули, жеља нам је да ова услуга буде стална и да сви будући родитељи имају могућност да прођу кроз њу. У овом првом кругу предавања видим да нема будућих тата, али сам уверена да ће их ускоро бити као и трудница. Општина Србобран и Савет за родну равноправност учиниће све да Школа за труднице и родитеље добије најбоље услове за несметан и ефикасан рад", рекла је Зарић. Она је захвалила Основној школи "Јован Јовановић Змај" која је Школи за труднице и родитеље донирала стручање, као и Јулијану Секулић која је трудницама обезбедила јастуке.