Српски  Magyar 

Ивица Бачак изложио слике у Дому културе Србобран

Љубитељи ликовне уметности имају у наредне две недеље могућност да у Галерији Дома културе Србобран виде слике из опуса Србобранца Ивице Бачка. Самостална изложба овог уметника отворена је синоћ.

"Нама у Дому културе Србобран увек је велико задовољство да угостимо уметнике, а током година овде су своја дела представљали ствараоци различитих уметности из многих места. Ипак, кад имамо прилику да организујемо изложбу радова неког домаћег аутора, осећај је мало другачији, посебнији. Не можемо рећи да смо угостили Ивицу Бачка, јер он је наш, а овој Дом културе је и његова кућа", рекао је Дејан Корцеба, директор Дома културе Србобран.

Изложбу је отворио Драган Симић, председник Удружења ликовних стваралаца "Атеље 05" из Врбаса, чији је Ивица Бачак члан. 

"Увек сам мало завидео уметницима који живе тамо негде у планинама, њима је лако, где год да се окрену имају пред собом прелеп пејзаж и сваким окретом он је другачији. Да би сликар у Војводини био добар мора да се потруди како би у једноличној равници нешто пронашао. Мора добро да познаје и разуме та пространства, да их исконски осећа. Онај ко није из Војводине не може знати да сваки бунар има велико око, које гледа небо и у коме се огледа космос, само овдашњи људи знају какве се шаре на длановима добијају од брања кукуруза, шаре које само ретке гатаре умеју читати. Мора човек имати истанчан слух да би разумео шта причају ветрови, о чему жуборе реке. Ко није правио бркове од кукурузне свиле, тај не може да наслика Војводину. Све ово говорим да би људи схватили слике мог колеге и пријатеља Ивице Бачка, јер он све то разуме и још боље уме да прикаже", сликовито је описао таленте Ивице Бачка Симић. 

Окупљенима се речима захвалности обратио и аутор, посвећујући изложбу, како је рекао, супрузи Соњи и куму Данилу, којима је на дан отварања био рођендан. Вече је употпунио поетски наступ песника и рецитатора Горана Благојевића.