Српски  Magyar 

Све више жена у бизнису

Регионална развојна агенција Бачка, у сарадњи са Општином Србобран, организовала је данас "Дан отворених врата за жене предузетнице". Трећи сусрет ове врсте са предузнетнама донео је прилику да се пословне жене из Србобрана упознају са разним доступним изворима финансијске и нефинансијске подршке њиховом пословању. Са предузетницама је разговарала Марија Прокопић, саветница за женско предузетништво и саветница за привреду у Регионалној развојној агенцији Бачка.

"Дан отворених врата за жене предузетнице спроводимо од ове године и Србобран је трећи град, након Новог Сада и Бачког Петровца, у ком се сусрећемо и разговарамо о разним темама са предузетницама, али и свим женама које то желе да постану у будућности и размишљају о послу. Женско предузетништво у нашој земљи почело се промовисати током деведесетих година прошлог века, али је са собом носило социјални карактер и везивало се за донаторске програме и претежно избегличку популацију жена. Након 2000. ова област почиње систематски да се регулише и последњих неколико година оно је у фокусу и промовише се на вишем нивоу. Када сам почињала да се бавим овим послом, пре 13 година, проценат 'женских фирми' износио је око 13 одсто, што је било релативно мало, да би данас он износи између 25 и 27 одсто", рекла је у уводу Прокопић.

Она је истакла да се женско предузетништво посебно промовише због чињенице да су жене, поред младих, најмаргинализованија категорија на тржишту рада и и даље на путу заснивања сопствених бизниса жене имају многе додатне препреке, уз све оне које прате све пословне пројекте и идеје. 

"Пре свега то се односи на друштвени и културолошки аспект, још увел смо традиционално, патријахално друштво и пред женама стоје веће обавезе, посебно пред онима које имају децу. Оне имају много мање времена на располагању за развијање сопстевних идеја и покретање посла", истакла је Прокопић. 

Предузетницама у Србобрану представљене су разне подршке које њиховим бизнисима могу стићи са републичког, покрајинског и локалног нивоа, како финансијска тако и нефинансијска, у виду менторинга, обука и консалтинга. Жене су много спремније и рађе прихватају ове видове нефинансијске подршке, на обукама је обично већи број жена и боље схватају неопходност усавршавања и целоживотног учења. Овакви догађаји, поред едукативног значаја, вредни су и због чињенице да се предузентинице ближе упознају, размене искуства, а понекад и склопу неку пословну сарадњу", рекла је Прокопић.