Српски  Magyar 

Мировић обишао радове на будућој акумулацији на Криваји

Председник Покрајинске владе Игор Мировић обишао је данас завршне радове на изградњи акумулације "Србобран", која ће обезбедити наводњавање 6.000 хектара пољопривредног земљишта. Реч је о пројекту који се финансира из Абу Даби фонда, у вредности од 2,9 милиона евра. Акумулација ће се пунити водом из канала ДТД Бечеј–Богојево преко нове црпне станице са потисним цевоводом, која се гради у оквиру пројекта изградње подсистема "Србобран". На великом градилишту у србобранском атару председника Покрајинске владе дочекали су Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран, Срђан Кружевић, директор ЈВП "Воде Војводине", Милена Аларгић, председница Скупштине општине Србобран, представници извођача радова и други.

"Овај пројекат, вредан скоро 3 милиона евра, значајан је као део заједничких напора да, једноставно речено, доведемо воду до што већег броја парцела и што више пољопривредних површина. Када завршимо све радове, а до сада смо завршили 18 пројеката из фонда Уједињених Арапских Емирата и у току су радови на 12 локација, моћи ћемо на 103.000 хектара да доведемо воду и повећамо приходе. Имајући у виду све присутнију сушу и климатске промене, ово су веома добре вести за Војводину. Радове изводе професионалне фирме, са комапнијом 'Екстра ауто транспорт' из Врбаса имамо веома добра искуства и на другим пројектима, и захвалан сам свима на успешној и ефикасној сарадњи. 'Воде Војводине′ добиле су значајна средства из покрајинског буџета, а реализују пројекте и из других извора, из кредитне линије о којој говоримо, и захвалан сам управи ЈВП на свему што чине. Наставићемо са израдом пројектне документације и реализацијом пројеката који треба да реше питање наводњавања и еколошке теме, а мораћемо да припремимо и финансијску линију да подстакнемо велике загађиваче у сливу Криваје да учине нешто на смањењу загађања водотока.  Србобран ће добити водопривредни објекат изузетног значаја, а, иначе, у Србобрану имамо још много посла. Као што знате, реконструишемо Дом културе, у припреми је будућа индустријска зона, а све то чини се да би људи остајали у Србобрану, јер посебна брига свих нивоа власти треба да буду мање средине да би сречили одлив људи", рекао је Игор Мировић, председник Покрајинске владе.

О великом значају спајања Великог бачког канала и Криваје говорио је Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран.

"Спајањем добијама да 6.000 хектара обрадивих површина у нашој општини добије могућност наводњавања, а исто тако, омогућиће реци Криваји нови живот, тако да поред пољопривредне намене, овај пројекат доприноси и заштити животне средине на територији општине Србобран. Управо из тог разлога се захваљујем Јавном водопривредном предузећу 'Воде Војводине', Покрајинској влади, Републици Србији и председнику Александру Вучићу, на заиста великој подршци. Реализација овог пројекта пружиће неке друге могућности у будућности, и у сваком случају дати боље услове за живот грађана Србобрана", рекао је председник Општине Србобран.

Срђан Кружевић, директор ЈВП "Воде Војводине", упозорио је да наредне године могу донети озбиљне проблеме када се говори о суше, због чега су предузете све потребне предактивности и активности да се тим евентуалним проблемима крене у сусрет и спремно се дочекају.

"Морам да искористим прилику и присуство председника Покрајинске владе, да се захвалим у име Јавног водопривредног предузећа 'Воде Војводине', на заиста рекордном износу средстава који је ове године издвојен искључиво за намену борбе против суша, и она износе 1.5 милијарди. Ове године предузеће има рекордан буџет, од скоро 8 милијарди динара, због чега и јесмо у прилици да се ухватимо у коштац са скоро свим проблемима. Ово је капиталан пројекат, и ми заиста немамо новца да га исфинансирамо од једном, зато га финансира Влада Републике Србије преко Абу Даби фонда, и његова је вредност нешто преко 2.9 милиона евра", рекао је Кужевић. 

Према његовим речима, пројекат се састоји из три фазе и реализује се на два локације, спојене потисним цевоводом, који ће са удаљености од 1.4 километара, да црпном станицом са четири агрегата велике снаге, пумпати 2.400 литара воде у секунди и пунити акумулацију на реци Криваји.

"Од ове бране, која је испројектована да издржи велику количину воде у свим условима, акумулација ће се пружати до 15 километара узводно, што ће омогућити да контролишемо ниво воде у реци Криваји, а то је био вишедеценијски проблем. У свим разговорима са пољопривредницима и осталим становницима Србобрана, а са горње стране имамо и Мали Иђош, дошли смо до закључка да су ови пројекти безброј пута обећавани, а нису спровођени. Ми ћемо сад решити и проблем који је изазивао еколошке катастрофе, пошто смо често имали ситуацију да Криваја пресуши и долази до помора рибе. Са овим пројектом решавамо еколошке проблеме, решавамо наводњавање нових 6.000 хиљада хектара обрадивих површина и мислим да ће становници Србобрана бити задовољни. Са једне стране бране имаћемо 890.000 кубика воде, која ће нам бити на располагању за поменуте намене, а минимум који очекујемо ће бити 115.000 кубика воде, што је и даље једна огромна количина. Радови су почели у фебруару прошле године, а биће завршени најкасније крајем јесени 2023. Биће нам потребно, у зависности од временских услова и упијања тла, неких три до четири месеца да напунимо акумулацију, и већ од следеће пољопривредне сезоне пољопривредници овог краја ће имати прилику да наводњавају своје парцеле и тако учине, већ плодно земљиште, још благороднијим", рекао је Кружевић.