Српски  Magyar 

Почела подела БТИ таблета против ларви комараца

Месна Заједница Србобран у оквиру овогодишње акције системске уништавања комараца и заштите здравља грађана, организује поделу БТИ таблета против ларви комараца. Таблете се могу преузети свакога радног дана од 08.00 до 14.00 часова.

Реч је о високо селективном биоцидном производу који делује само на ларве комараца. Таблете се користе у домаћинствима тамо где има стајаће воде, а детаљно упутство за употребу и начин дозирања налази се на сваком паковању таблета. Подсећамо, мале површине воде довољне су за велику продукцију комараца. Из једне чаше или конзерве са водом која током сезоне стоји у дворишту може да се излеже чак 300 комараца за само седам дана.

Из МЗ Србобран апелују на грађане да таблете преузму и да их користе, јер ће на тај начин помоћи и себи и својим комшијама, а смањиће и ризик од преношења вируса Западног Нила. Уз ларвицидне и третмане против одраслих комараца који се спроводе на јавним површинама, редукција продукције комараца у приватним двориштима, учиниће систематску акцију заштите здравља грађана од комараца ефикаснијом и целовитијом.

Научне студије одавно су доказале да је преносник вируса Западног Нила у Европи culex, у нашем случају culex pipiens, комарац кога код нас зовемо урбани или кућни, а чија су станишта канали, баре, мање водене површине, дворишта и влажни подруми. Резервоар вируса су птице, а на људе га преноси комарац. Грађани треба да буду свесни да је овај вирус ту и да неће нестати. Званично је детактован 2012. године, мада су стручњаци и годинама раније упозоравали да је он ту. Већ 2013. године у Србији је забележена највећа епидемија оболелих од вируса Запдног Нила на територији Европе.

Како би себе и своје ближње заштитили од комараца грађанима се препоручује да током сезоне једанпут недељно потпуно испразне кофе у којима чувају воду, уклоне старе гуме, конзерве, тегле и све остале предмете у којима се задржава вода погодна за развој ларви комараца, да ставе мреже на вентилационе отворе и побољшају заптивање шахтова септичких јама и кишњичара. Препоруке је и да се канали чисте од корова и отпадака како би били проточни, а вода у њима чиста, као и да се једанпут годишње провери да ли су вертикале и други делови олука запушени опалим лишћем или другим материјалом. И, наравно, да користе БТИ таблете које ће добити.