Српски  Magyar 

ПУ "Радост" по први пут отвара јаслену групу

Предшколска установа "Радост" понудиће од 1. септембра, у новој 2023/2024. години, по први пут услугу боравка у једном од својих вртића и деци јасленог узраста, од једне до три године, што је нова услуга за родитеље. Јаслице ће бити отворене у вртићу "Палчић", а већ сада трају припреме за адаптацију и опремање овог простора. Ово су данас јавности саопштили Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран, и Биљана Бајић, директорка ПУ "Радост", након што је у СО Србобран организован пријем за децу из вртића.

"Од 01. септембра и деца од годину дана моћи ће да буду део Предшколске установе 'Радост'. До сада је наш доњи праг износи две године старости, али када смо видели да имамо велико интересовање родитеља и млађе деце и јасно исказану потребу да децу док раде оставе у вртићу, одлучили смо се да проширимо и унапредимо услуге и отворимо јаслену групу. До сада у Србобрану није било јаслица, али и то се сада мења. Претходне школске године, која је, иначе, била рекордна, у вртићима смо имали 447 малишана, а наредне ћемо имати 477, за 30 више, што је одлична вест. Истовремено, јавила се потреба и за целодневним боравком у још више објеката и одлука ја да се ова услуга уведе у још два вртића, тако да ћемо од септембра, од укупно девет објеката у чак седам имати целодневни боравак", саопштио је Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран.

У јаслену групу у вртићу "Палчић", у насељу Каћ, биће примљено 18 најмлађих полазника ПУ "Радост", након процеса пријављивања који је био организован. "Са поносом можемо рећи да ћемо сву децу која су се пријавила и примити у наше објекте, које смо добро припремили, додатно опремили и може се рећи да су добром стању. Сада се фокусирамо на припремање и опремање простора за нову услугу. Покретање ове услуге је доказ да смо овде да би слушали потребе и излазили у сусрет њиховим грађана, а посебно младих родитеља. Од сада имамо у понуди Предшколске установе и услугу коју имају велики градови и велике општине. Све инвестиције и развојни пројекти које реализујемо, све што чинимо да наш Србобран буде лепши развијенији, пада у воду ако немамо деце. Зато континуирано радимо на томе да подржимо породицу и младе родитеље. Број деце расте и мораћемо у будућности размишљати или о озбиљном проширењу неког постојећег, или о изградњи новог објекта", поручио је Дебељачки.

Биљана Бајић, директорка ПУ "Радост", истакла је да су бројни захтеви за јасленом групом стигли кроз конкурс који је трајао до 21. маја, због чега је затражена помоћ од локалне самоуправе за позитиван одговор на потребе родитеља.

"Наишли смо на потпуно разумевање и спремност да нам се помогне, због чега смо одлучили до покренемо јаслице. Кроз ребаланс буџета су обезбеђена додатна средства за рад наше установе, одабрани простор ће бити реновиран и прилагођен потребама, опремљен свим реквизитима по посебним стандардима за најмању децу. Одговорили смо на још један захтев родитеља; наиме одлучили смо да целодневни боравак за децу припаднике мађарске националне заједнице, отворимо и у вртићу 'Барби', а до сада је то било само у у вртићу 'Бамби'. Значи, од 01. септембра имаћемо два објекта са услугом целодневног боравка за децу која уче на мађарском језику. Од како је на челу Општине Србобран Радивој Дебељачки и од како водим Предшколсу установу, целодневни боравак, од укупно девет, сада имамо у седам вртића, а почело је са само у два, што јесте значајно унапређење услуга", рекла је Бајић.

Председник Општине Србобран подсетио је на неке од локалних мера пронаталитетне политике, које су, несумњиво, дале резултате од када се спроводе.

"Мислим да смо у неколико претходних година разним мерама доказали жељу да будемо подршка и помоћ младим родитељима који се одлучују на ширење породице. Локалним пронаталитетним мерама, које смо придружили великим мерама које је у праксу увела Република Србија, верујем да смо поспешили рађање деце и унапредили бригу о породици. Неке од тих мера директно су утицале да млади родитељи прве дане са приновом лакше преброде и желимо и даље да им будемо подршка. Например, издвајамо новчана средства за свако новорођенче, обезбеђујемо вредне поклоне као што су столице за храњење или ауто седишта за безбедан превеоз деце, сваком од њих, и многе друге. Слична, важна мера пронаталитетне политике је подршка за парове који се одлучују на вантелесну оплодњу, где смо преузели да поред државе која обезбеђује главна средства, платимо све додатне трошкове овог поступка и тако будемо од помоћи брачним паровима. Подједнако је важна и нематеријална помоћ, а управо таква је Школа за труднице и родитеље, коју организујемо у Дому здравља "Др Ђорђе Бастић". Уз друге мере подршке које се односе на ђаке и студентте, верујем да смо помогли да неке породице лакше подижу потомство", подсетио је Дебељачки. 

Пријему малишана присуствовали су и Милица Зарић, заменица председника Општине Србобран, и Кристијана Кочиш, члан Општинског већа.