Српски  Magyar 

Следи велика промоција "Ленкиног прстена"

Промоција и популаризација културно-туристичких капацитета Србобрана, из којих је као једна од највреднијих целина издвојена заоставштина породице Дунђерски и књижевна манифестација "Ленкин прстен", били су у фокусу у четвртак организованог састанка у Дому културе Србобран. На ову тему разговарали су Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран, др Зоран Ђерић, председник жирија за доделу књижевне награде "Ленкин прстен" и в.д. управник СНП, др Милан Мицић, управник послова Матице српске, Зоран Суботички, оснивач Центра за афирмацију културне баштине Дунђерских и извршни директор програмског сектора СНП, Божана Стојковић, организатор културних програма Дома културе, и, као организатор састанка и домаћин, Дејан Корцеба, директор Дома културе Србобран.

"Данас су се окупили људи који већ годинама међусобно сарађују на тему културног и историјског наслеђа породице Дунђерски и тиме дају свој допринос организацији ‘Ленкиног прстена’. Тема састанка био је договор на који начин, где и кад ћемо радити на промоцији ове, за нас важне, културне манифестације. Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, одобрио нам је финансирање пројекта који за циљ има промовисање ‘Ленкиног прстена’ у другим градовима, и не само у нашој држави. Не бих унапред откривао о којим је градовима реч, јер тек треба да се обаве разговари са њиховим челним људима, али могу рећи да су то градови везани за породицу Дунђерски. Промоција би укључивала и туристичке потенцијале општине Србобран, уз наравно, на првом месту ‘Ленкин прстен’, песме које су до сад добијале награду, исто тако би био приказан Зборник породице Дунђерски, ове године излази други по реду, такође би била испричана прича о љубави између Ленке и Лазе, кроз један позоришни драмски заплет", саопштио је након састанка Корцеба и изразио задовољство што је публика препознала позитивне промене начињене претходне године, посебно оне које су се односиле на бољу промоцију манифестације и садржаје које је чине.

"Потребно је већ занимљиву причу о Дунђерскима развити и презентовати на прави начин и на друге просторе. Управо о томе је било говора на састанку у Дому културе, на који начин то што Србобран поседује, породицу Дунђерски, ‘Ленкин прстен’ и комплетну туристичку понуду презентовати ван Србобрана и Србије. Верујем да ћемо до јесени имати већ комплетну реализацију тих програма и да ће једна целовита, снажна србобранска прича моћи да се презентује у свом пуном обиму, где год да се Општина Србобран појави”, рекао је др Милан Мицић.