Српски  Magyar 

Србобрански гимназијалци чувају успомену на Јасеновац

У просторијама Црвеог крста Србобран у петак је отворена изложбе “Јасеновачке сузе”, коју су највећем српском стратишту у II светском рату, посветили аутори поставке - ученици Гимназије и стручне школе “Светозар Милетић”. У потрази за одговодом на питање Шта за нас представља Јасеновац?, гимназијалци су изложили бројне фотографије, новинске чланке, макете, сведочанства и другу историјску грађу у вези са усташким логором у Јасеновцу. Изложба ће бити отворена до 25. јуна.

“Када сам од разних историчара, психолога и социолога тражио дефиницију Јасеновца, највећег места страдања нашег народа, једна дефиниција ми је највише запарала ум. То су речи сликарке Радмиле Несторовић, која је радила иконописе јасеновачких новомученика за храм у Јасеновцу, и она је рекла, да је Јасеновац место где се тама ругала светлости. Ја бих само додао, да тама у томе није успела, смо је покушала. Јасеновац је постао светионик коме треба да тежимо, без идеолошких или политичких основа, већ да буду срж живота нашег народа, јер људи су тамо страдали само зато што су Срби”, рекао је, између осталог, вероучитељ Ненад Еркмар, који је са ученицима припремао експонате. 

Председник Општине Србобран Радивој Дебељачки захвалио је организаторима и присутнима на прилици да им се обрати, истичући да га као човека и грађанина Републике Србије, и поред боли коју сви осећамо када говоримо и мислимо о Јасеновцу, истовремено и радује чињеница да се о Јасеновцу више не ћути.

"Добро је да се говори о српским жртвама, јер онда можемо у да негујемо културу сећања на њих, а културу сећања је важна за сваки народ. Кроз историју је наш народ много пропатио, дао је многе жртве, и ако би смо их заборавили, или покушали да их заборавимо, још једном би смо избрисали те људе. Велико хвала директорки школе, професорима и наравно ученицима, што су нас на овај начин покренули да размишљамо о томе", поручио је Дебељачки.

Директорка Гимназије и стручне школе “Светозар Милетић”, Јасмина Шегуљев, захвалила се свима који су дошли на изложбу.

"Поносна сам на наше ученике. Они су паметни, амбициозни и паметни млади људи, свесни света око себе, а ми одрасли требамо само да им будемо подршка у свему што чине", истакла је Шегуљев и захвалила свима који су дали допринос да једна тематска изложба настала у овој образовној установи буде до те мере успешна. У програму који је припремљен учествовали су хор “Свети Василије Острошки” из Сирига, солисткиња Биљана Јацић, затим Тамара Каса која је прочитала свој прозни рад, док је модератор програма била Тамара Момчиловић, све ученице србобранске Гимназије.