Српски  Magyar 

Србобран у Програму "EU Exchange 6"

Општина Србобран заједно са још 32 локалне самоуправе у Србији нашла се у Програму "EU Exchange 6 - Повећање кредибилитета планирања, програмског буџетирања и контроле извршења јавних расхода на локалном нивоу у Србији". Овај програм Европске уније спроведен је у сарадњи са Министарством финансија, уз подршку Сталне конференције градова и општина - СКГО. Уговор овим поводом потписао је Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран, а документ прецизира да ће се пакет стручне подршке односити на успостављање и унапређење система финансијског управљања и контроле у локалној самоуправи.

"Министарство финансија препознало је значај јачања локалних буџета. У претходном периоду интензивно смо се бавили њиховим праћењем, у делу планирања и извршења. Локалне самоуправе нису изоловано острво већ су део великог система. С једне стране смо у потпуности усмерили пажњу на контролу онога што се дешава у локалним самоуправама, како се планирају буџети, а са друге смо пробали да се прилагодимо свакодневном животу, и прописе прилагодимо како би и локалним самоуправама било једноставније да креирају буџете. Све већи број општина сачињава буџете у складу са инструкцијама које нису само слово на папиру, већ су резултати озбиљних активности које Министарство финансија ради", рекао је државни секретар у Министарству финансија Саша Стевановић.

Шеф сектора Два операција Делегације ЕУ Мартин Клауке истакао је значај локалних самоуправа. "Локалне самоуправе су најближе грађанима, оне им пружају услуге, оне су те које раде на креирању политика на локално нивоу, спроводе их, самим тим су задужене и за локални економски развој. У том смислу велико је задовољство што можемо да сарађујемо са вама", рекао је Клауке.