Српски  Magyar 

Општина Србобран: Нулта толеранција према загађивачима

Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран, упутио је данас јавности обавештење у вези са појавом непријатних мириса који се последњих дана шире по одређеним деловима Србобрана.

"Дана 08. јуна 2023. године инспектор за заштиту животне средине Општинске управе Србобран, грађевинска инспекција Општинске управе Србобран, водна инспекција Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, и представници ЈВП 'Воде Војводине', извршили су теренски надзор на КП 11340, К.О. Србобран, где се налазе објекти пречистача отпадних вода, који је у власништву REAHEM DOO Nови Сад. У примарним таложницима, аерационим базенима и земљаној јами која се налази на свега око 120 метара од Великог бачког канала, затичу се отпадне воде од прања производних линија, цистерни, те расхладне и атмосферске воде.

Том приликом водна инспекција, грађевинска инспекција ОУ Србобран и инспекција заштите животне средине ОУ Србобран, записнички су наложиле мере из своје надлежности.

Како су отпадне воде узрочник непријатних мириса, а како се Законом о водама (“Сл.гласник РС”, бр. 30/2010, 93/2012, 101/2016, 95/2018 и 95/2018-др. закон) покрајинској инспекцији заштите животне средине поверава вршење надлежности када су у питању отпадне воде, Записници су прослеђени покрајинској инспекцији заштите животне средине на поступање у оквиру своје надлежности.

Као доказ нулте толеранције према загађивачу подсећамо грађане на 2021. годину када је REAHEM DOO Нови Сад, након реаговања инспекције, забетонирао своје испусте како више не би био у могућности да излива отпадне воде из погона у Велики бачки канал.

Очување животне средине је сегмент у коме нема уступака, нити заобилажења проблема. Општина Србобран и инспекцијске службе су од првог дана укључене у проблематику и поступају у складу са законским нормама. Инспекцијске службе су у складу са својим овлашћењима наложиле прописане мере у циљу решавања проблема у најкраћем могућем року. Чист ваздух и здрава животна средина је право које има сваки наш суграђанин", наводи се у обавештењу које је овим поводом јавности упутио Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран.