Српски  Magyar 

"Жетвене свечаности" чувају обичаје од заборава

Србобран је у суботу био домаћин XXVI "Жетвених свечаности", манифестације пре четврт века осмишљене да чува прелепе мађарске народне обичаје везане за дане жетве.  дочекали су у суботу учеснике и посетиоце традиционалне елачка свечаност у Србобрану. Организатор овог културног догађаја - Клуб за неговање традиција и обичаја свих народа и народности Војводине, и овога пута осмислио је добар програм који је првукао многе госте из целе Војводине, такмичарске екипе, којих је било чак 11, и бројне посетиоце.

Такмичиле су се екипе из целе Војводине, а оцењивала се техника рада, жетелачки доручак, стари алати којих је све мање, као и традиционална одећа жетелаца. Скуп и дружење на салашу Фиштеш Илеша био је прилика да се старији подсете на некадашње обичаје, правила и поступак рада у пољу, и да на младе пренесу знања и вештине, како сво то културно и друго благо остало сачувано од замки заборава.

"Веома је важно да као локална самоуправе препознамо значај очувања културе и традиције у нашој заједници. Част ми је што сам део 26. 'Жетвених свечаности', ова манифестација је традиционална у нашем Србобрану и наша је обавеза да наслеђе које се овде негује додатно очувамо и, пре свега, пренесемо на млађе генерације, да и они науче како се то некада радило, како су се понашали и како су живели људи у прошлости. Само тако знаћемо да вреднујемо оно што имамо и моћи да са оптимизмом гледамо у будућност", рекао је Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран, коме је припала част да свечано отвори XXVI Жетвене свечаности.

Драган Митић из Бачке Тополе, председник Удружења Витешки ред аматерских кувара Војводине и Србије, заједно са колегама, имао је задатак да оцени наступе такмичарских екипа, посебну пажњу усмеравајући на вештину кошења жита, слагања откоса и друге уобичајене радње у пољу. Овај део пратили су и друго садржаји; дефиле фијакера и учесника манифестације улицама Србобрана, разна такмичења и игре за децу и одрасле, док су у културном делу програма наступале фоклорне групе КУД-а "Бард" и Клуба за неговање традиција и обичаја свих народа и народности Војводине из Србобрана.

"Представили смо се са нашим најмлађим узрасним групама из секција из Србобрана и Турије, играјући сплет игара из Србије, а са жељом да улепшамо ову важну манифестацију. Веома нам је драго што смо гости Жетвених свечаности, радо овде долазимо не само због игре већ и због дружења, а посебно се деца радују због разних игара које од заборава чува ово мађарско културно-уметничко друштво. Имали смо често заједничке наступе и дружења и мислим да је то нешто што се мора неговати. Заједно живимо, а и поред различитих обичаја имамо исте услове за живот и исте навике, веома смо слични, треба да се поштујемо и чувамо пријатељске односе", рекла је Зоранка Парошки, заменица председника КУД-а "Бард".

 

 

 

 

Службени лист