Српски  Magyar 

Петровдан за још бољу слику Србобрана

Постало је правило, обележавање Петровдана у Србобрану, уз Дан општине Србобран 19. окотбар, најзначајнији датум у години, све је боље и боље, све садржајније, све масовније и са све задовољнијим посетиоцима, учесницима и гостима. И на 12. јул Србобран увек искрено покаже колико уме бити добар домаћин, колико му је стало до свих који дођу у срце Војводине, и са колико жара и воље жели да се представи и у свет пошање најлепшу слику града у ком сложно живе сви његови житељи.

Програм овогодишњег обележавања славе Храма Светог Богојављања Господњег и славе Србобрана, био је осмишљен да свим пружи ужитак и сви у њему пронађу нешто интересантно за себе. Концерти, наступи разних фоклорних и других извођачких група, трибине, изложбе, затим спортска надметања, па места и програми за забаву, па понуда на тезгама и још много тога за младе и старе, никога није оставила равнодушним. Концерт Николе Роквића у Надаљу, концерти Ане Бекуте и Ван Гога у Србобрану, па концерти Банде дрвене и Промене плана, Њушки, Generation Z и The Bad Week, наступи свих домаћих КУД-ова у програму "Аматери своме граду", па разне трибине, изложба "Хиландар" академског сликара Емила Сфере, само су неки од садржаја које су осмислили локална самоуправа, Дом културе Србобран, Центар за спорт и туризам, а од ове године на нов и снажнији начин део тима постала је и Српска православна црквена општина. Сви ови садржаји обезбедили су да кроз Надаљ и Србобран од 07. до 12. јула прође више хиљада становника других градова Војводине, а домаћи Србобранци, Туријци и Надаљчани свакога дана били су део јавних догађања. Управо је масовност и одличан одзив на разне програме оно што најбоље доказује успех идеје и добро осмишљеног плана организације Петровдана.

А сам дан прославе - 12. јул 2023. године - Петровдан, било је потребно доживети у Србобрану. У новом руху, са новом фасаду у пуном сјају, зграда СО Србобран, кроз нови бакарни кров ново рухо лагано облачи и Српска православна црква, па у ново рухо, свечарски, обучени грађани, све у славу Петровдана. Задовољство и песма били су главни знаци општине Србобран претходних дана. Сад ваља бити стрпљив, радити и сачекати Петровдан 2024. После свега, може се очекивати још бољи, садржајнији и веселији празник, посебно што је од овогодишњег кума славе, дечака Богдана Бајића, част и кумство у име Општине Србобран преузео Радивој Дебељачки, председник Општине.  

"Била ми је велика част и привилегија да у име Општине Србобран преузмем део славског колача и тим свечаним чином прихватимо кумство за наредни Петровдан. Диван је осећај јединства црквене парохије и локалне самоуправе, који јача сваким даном у нади да ће та вера и снага помоћи да наш Светобогојављенски храм Србобран обновимо након много година које су иза нас", реаговао је на својој FB страници овим поводом Дебељачки.

Фото албуме са прославе Петровдана можете видети ОВДЕ.