Српски  Magyar 

За енергетску санацију кућа нових 9 милиона динара

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић уручила је данас уговоре о суфинансирању програма енергетске санације породичних кућа и станова у 131 локалној самоуправи. У Општини Србобран, у чије име је уговор потписао Радивој Дебељачки, председник Општине, биће реализовани пројекти вредни укупно девет милиона динара, од чега су Министарство рударства и енергетике и локална самоуправа обезбедили по 4,5 милиона. У оквиру пројекта "Чиста енергија и енергетска ефикасност за грађане у Србији", Министарство ће за ове субвенције издвојити укупно једну милијарду, а градови и општине 800 милиона динара.

"И у овој години настављамо са спровођењем програма за наше грађане кроз који им помажемо да унапреде енергетску ефикасност на својим стамбеним објектима. Од како је Министарство рударства и енергетике покренуло ове пројекте, активно смо се укључили у њихову реализацију, одзив је увек био добар и исто очекујемо и овога пута. Радује нас што стварамо могућност за грађане да кроз субвенције које овезбеђују држава и локална самоупава, уз њихова издвајања, побољшају енергетску ефикасност својих домова, уштеде енергију и тако дају свој допринос уштедама на највишем нивоу. Позивамо све предузетнике који имаји интерес да се укључе у ову активност, испрате наше позиве и пријаве се за извођење радова, јер то је први корак у реализацији целог пројекта. Очекујемо да до краја године имамо потписане прве уговоре са грађанима и кренемо у рад", рекао је након потписивања уговора Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран.  

"Енергетска ефикасност се тиче свих нас, не само државе и Владе, већ свих вас јединица локалних самоуправа, општина, градова, индустрије, привреде малих и великих предузећа. То је задатак у коме сви морамо да учествујемо", рекла је Ђедовић. Овај програм Министарство спроводи већ три године и подразумева помоћ грађанима да замене врата, прозоре, поставе изолацију, уграде ефикасне котлове и поставе соларне панеле, како би се кроз сарадњу и заједнички рад учинило што више на енергетској транзицији.

Када је реч о конкретном програму санације породичних кућа и станова у протекле три године, око 20.000 домаћинстава је било у прилици да спроведе неку меру, а по први пут у оквиру овогодишњег програма грађани ће моћи да добију и 65 одсто субвенције, уместо досадашњих 50 одсто. "Први пут на овом јавном позиву грађани могу да добију и до 65 одсто субвенције ако се пријаве за више од једне мере. Предност имају општине које су најмање развијене и код којих је високо загађење. Њих је било 49 на овом позиву", рекла је министарка. Између 8.000 и 9.000 домаћинстава моћи ће да смањи потрошњу енергије, навела је Ђедовић, а уштедеће се 90 милиона киловат сати.

Пројекат ће трајати пет година, јавни позив биће расписан сваке године и очекује се да 50.000 домаћинстава уз субвенције примени неку од мера енергетске ефикасности а за то ће укупно бити издвојено 50 милиона долара уз помоћ Светске банке. "Трајаће пет година, сваке године ће бити слични позиви. Оно што је важно - нема рокова. Грађани немају рок за пријаве, позив је отворен целе године. Очекујемо да ће 50.000 домаћинстава да прими субвенције за шта је опредељено 50 милиона долара у сарадњи са Светском банком и другим финансијским институцијама", рекла је министарка.