Српски  Magyar 

Србобрану 1,1 милион евра за инфраструктурне пројекте

На Уводној конференцији пројекта развоја локалне инфраструктуре и институционалног јачања локалних самоуправа у Србији -  пројекат ЛИИД, Општини Србобран одобрено 1,1 милион евра за реализацију пројеката уређења инфраструктуре. На конференцији је учествовао и председник Србије Александар Вучић.

"Захваљујем Француској и Француској агенцији за развој и Светској банци за огромна средства која су издвојили за локалне самоуправе у Србији, а које морају да дођу до најбољих пројеката у интересу грађана", рекао је Вучић током свог обраћања. "Наставићемо да радимо и гледамо како и на који начин да помажемо, али имајте у виду да ситуација није једноставна. Искористите новац на паметан, мудар и одговоран начин", казао је Вучић представницима локалних самоуправа.

Уговор у Палати Србије који се односи на Општину Србобран, потписао је Радивој Дебељачки, председник Општине.

"Уговор нам ставља на располагање средства у износу од 1.308.112 америчких долара, односно 1.156.304 евра, за реализацију пројеката у областима рехабилитације и реконструкције постојеће саобраћајне инфраструктуре, изградње нових пешачких прелаза, бициклистичких стаза или простора за јавни превоз, затим повећања отпорности саобраћајне инфраструктуре на климатске промене изградњом система за одводњавање, санацију клизишта или уређења обала, за област активне мобилности, попут озелењавања и решавања проблема наслеђеног загађења, за јавну расвету, за област унапређења система за управљање, регулисање и безбедност саобраћаја, за регулисање паркинг простора, као и за област е-мобилности, инсталацију станица за електрично пуњење за е-бицикле и е-мотоцикле. Важно је напоменути да је Општина Србобран спремна да у најкраћем могућем року искористи дату могућност за финансирање ових инфраструктурних пројеката, пре свега јер је на време припремала пројектно-техничку документацију. То је, такође, продукт континуитета власти и стратешког размишљања, који се сада остварује. Због тога је важно да ослушкујемо потребе свих наших грађана и на тај начин планирамо инвестиције и пројекте. То је од првог дана приоритет, разговор са људима и разумевање потреба које имамо на локалном нивоу", рекао је након потписивања уговора Радивој Дебељачки, и захвалио Влади Србије и Председнику Александру Вучићу на сталној подршци свим јединицама локалне самоуправе.

Министар Горан Весић је на Уводној конференцији пројекта развоја локалне инфраструктуре и институционалног јачања локалних самоуправа у Србији, рекао да председник Александар Вучић и Влада улажу велике напоре на изградњи модерне и развијене Србије.

"Пројекат ЛИИД укупне вредности од око 300 милиона долара још је један у низу пројеката који показују да Србија крупним корацима корача напред поштујући принципе равномерног и одрживог развоја. Чак 145 јединица локалне самоуправе добијају значајне износе бесповратних средстава који ће омогућити да реализују пројекте који ће имати снажне ефекте на унапређењу инфраструктуре, живота грађана и управљачких капацитета локалне администрације. Захваљујући визији и енергији председника Александра Вучића, Србија гради аутопутеве, пруге, фабрике као никада у својој историји. То су капитални инфраструктурни пројекти од националног значаја", рекао је Весић и додао да кроз ЛИИД свака општина у Србији добија шансу да реализује пројекте који ће донети видљиву корист њеним грађанима.

"Програмом је обухваћено уређење тргова, озелењавање јавних површина, изградња пешачких и бициклистичких стаза, увођење паметних система саобраћаја, заштита инфраструктуре од климатских промена и многи други сегменти локалног развоја. Градови и општине ће на овај начин постати иновативнији, инклузивнија и квалитетнија места за живот грађана", поручио је Весић.