Српски  Magyar 

Хотел "Елан" биће спа и бањски центар Војводине

Након дводеценијске паузе у којој су се заједно сместили прекид рада, стечај, неуспеле лицитације и бројни покушаји продаје, а у континуитету једино обележило пропадање и руинирање, коначно је данас започела рекострукција хотела "Елан", која треба да оконча изградњом модерног спа и велнес центра, са затвореним и отвореним базенима, како планира нови власник.

Наиме, данас је коначно почело бушење извора термалне воде, неопходног предуслова за реализацију целог пројекта. Након тога, према бизнис плану, хотел треба да постане савремени спа центар са базенима, бањско лечилиште и простор за одмор и забаву, са најмодернијим смештајним и угоститељским услугама. Све ово позиционираће Србобран на туристичкој карти Србије, али и дати основу и прилику да у правцу туризма и разних услуга овог и сличног типа, размишљају и многи други пословни и креативни Србобранци. Општина Србобран, доскорашњи власник хотела, у новом инвеститору, компанији "Ротор", пронашла је оно за чиме је дуго трагала - поузданог партнера који има дугорочан план, јасну визију шта треба изградити и на који начин пословати у Србобрану, а до свих тих знања стигла је кроз вишегодишње искуство управљања хотелима у Новом Саду и Ади. 

"Овај почетак има велики значај за све грађане општине Србобран. Данас започиње нова прича око хотела 'Елан', са бушењем терманог извора креће инвестициони циклус који треба да резултира реконструкцијом објекта и изградњом нових садржаја - затворених и отворених базена. То је за Србобран веома важно, грађани то очекују годинама, и веома нам је драго да је компанија 'Ротор' препознала потенцијал терманих вода и што сада стварамо прилику да га коначно искористимо. На овом простору постоји још доста пројеката и идеја које треба реализовати како би све било још садржајније и боље, један такав пројекат је шеталиште крај обале канала. Ово ће бити туристички замајац за општину, за развој туризма, јер нам недостаје смештајних капацитета. Такође, изградњом бањског комплекса отварају се велике могућности за додатни развој мале привреде кроз дистрибуцију локалних производа, што ће допринети и расту животног стандарда у општини Србобран. После две деценије пропадања ове зграде, од ње правимо један туристички бисер, место за понос свих Србобранаца", рекао је Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран.

Радомир Лојаничић, директор компаније "Ротор", уз задовољство што радови коначно крећу, истакао је да и инвеститор дели осећања свих Србобранаца да се ради о важном моменту, "јер било је пуно неверних Тома који нису веровали да ће овај пројекат почети да се реализује".

"Сам пројекат састоји се из више фаза, тренутно је у раду прва фаза. Овај део сада кошта око 80 милиона динара, али је тешко рећи колико ће на крају коштати цео пројекат. Ми очекујемо да ће цео комплекс коштати од 5 до 6 милиона еура. Данас започињемо бушење термалног извора за будуће базене. Температура термалне воде је око 60 степени. Од момента бушења, што је данас, па до краја године биће завршена прва фаза. Следеће године почињемо да радимо на хотелу и на делу затвореног купалишта, а касније и на отвореном делу купалишта", рекао је Лојаничић и захвалио Општини Србобран, председнику Општине Радивоју Дебељачком, ЈВП "Воде Војводине", покрајинској администрацији и Нафтној индустрији Србије на подршци и сарадњи у стицању свих неопходних услова и дозвола за покретање пројекта. "Ускоро ће Србобран бити на мапи бањског туризма Србије. За две године комплекс ће имати два затворена базена за бањски туризам, за медицинске сврхе. Затим два затворена базена са термалном водом и два отворена базена са термалном водом. То је визија компаније 'Ротор', а сам хотел би поседовао спа центар", поручио је Лојаничић и открио план да ће ново име хотела у себи, свакако, садржати и широко препознатљиво "Елан".

Према речима Шандора Нађа, већинског власника "Ротора", капацитет хотела требао би бити удвостручен, са 50 на 100 соба, под условом да се изврши надоградња која ће зависити од снаге темеља зграде. "Ангажовали смо Грађевински факултет из Суботице да изврши сва мерења и прорачуне. У фази пројектовања обратићемо пажњу да хотел буде енергетски ефикасан и самосталан. На кров ће бити постављени сунчани колектори, а пошто очекујемо да топла вода садржи и одређену количину метана, мораћемо дегазирати ову воду и тај метан ће се такође користити за производњу електричну енергију, а евентуални вишак топлотне енергије спремни смо понудити граду. Топлана је веома близу нашег објекта и спремни смо да и на овом пољу сарађујемо. Из искуства знамо да овакав хотел не може радити без 40 до 50 запослених, што је такође веима важно. Целу ивестицију извешће наша четири предузећа заједно, од којих се једно бави управо туризмом, али рачунамо и на подршку фондова из Србије и Мађарске, као и ИПАРД фондова", рекао је Нађ.

Иначе, термални извор буши се на 1.100 метара, очекивана темпаратура воде је између 65 и 68 степени са самоизливом од 11 до 18 литара у секунди, што су прорачуни геолошких испитивања фирме "Енерго проинг", али и на основу карактеристика две бушотине у непосредној близини.