Српски  Magyar 

Општина Србобран унапређује положај Рома

Јелена Јовановић, посланица у Скупштини АП Војводине и представница Националног савета Рома у Србији, посетила је данас Србобран и са руководством локалне самоуправе разговарала о положају Рома у друштву. Домаћини Јовановић били су Радивој Дебељачки, председник Општине Србобра, Милица Зарић, заменица председника, и др Илија Газепов, члан Општинског већа задужен за здравство.

"Имали смо веома садржајан разговор о положају Рома у општини Србобран и начину како тај положај унапредити у циљу њихове снажније интеграције у све друштвене токове. За нашу националну заједницу веома је важно да свим младим људима пружимо шансу да се образују са својим вршњацима и радује нас чињеница да ће са почетком нове школске године ромским ђацима бити уручен школски прибор. Такође, сложили смо се да је значајно и потребно свим члановима ромске заједнице приближити здравствену заштиту, едуковати их о потреби превентивних прегледа и могућностима да добију у свом граду разне здравствене услуге. На овом пољу разговарали смо о конкретним акцијама спровођења основних прегледа и уверена сам да ће оне бити организоване веома брзо. Добили смо и уверавања да се у списак културних манифестација у Србобрану враћају 'Циганске ватре', традиционално дружење Рома и скуп ромских КУД-ова које је због пандемије COVID последње три године било изостало, али сада се крајем августа поново враћа. За нас је веома важно да очувамо културно, музичко и језичко наслеђе наше националне заједнице и слободно могу рећи да су 'Циганске ватре' једна од најважнијих манифестација ове врсте у Војводини. Разговарали смо како је садржајно проширити и како би било најбоље организовати је у ромском насељу у Србобрану, у Јамурама, где се некада давно одржавала. Задовољни смо положајем Рома у Србобрану, Турији и Надаљу и видим да се на овом пољу чине озбиљни напори. Истовремено, увек има простора да се он унапреди и побољша, али за то је потребна сарадња и обострана воља за рад", рекла је Јовановић и као потврду ових активности навела да се по први пут догодило да је једна шесточлана ромска породица добила сеоску кућу у Надаљу. "Видимо да Рома има у установама а најбољи пример тога је наша млада Лидија Фан која ради у Канцеларији за локални економски развој Србобран на писању и припреми пројеката не само за ромску националну заједницу већ за целу општину Србобран", истакла је Јовановић.

Заменица председника Општине Србобран Милица Зарић захвалила је Јелени Јовановић на издвојеном времену за посету србобранској локалној самоуправи и својим сународницима у Србобрану.

"Верујем да као представница Скупштине Војводине и Националног савета Рома Јелена Јовановић може да буде значајна подршка нашим напорима и акцијама којим унапређујемо положај Рома. Разговарали смо о образовању, здравству, запошљавању, култури и другим областима и просторима за сарадњу и унапређење положаја Рома и наших односа. Прва наша акција биће поновно организовање 'Циганских ватри', у наредних двадесетак дана, и циљ нам је да ову манифестацију од сада организујемо у континуитету. Поново ћемо успоставити ову традицију. С друге стране, истичемо пример наше запослене Лидије Фан, која је својим трудом и образовањем доказала да треба да буде део локалне администрације и данас ради на веома битним пројектима за нашу општину Србобран. То је пример на који треба да се угледају и други млади Роми", рекла је Милица Зарић, заменица председника Општине Србобран.

Др Илија Газепов, члан Општинског већа задужен за здравство, исказао је спремност да од септембра једном месечно буду организовани основни прегледи за Роме, посебно кроз рад Друштва за борбу против шећерне болести "Плави круг", на месту које њима одговара. "Ипак, за ефикасност ових и сличних акција потребно је да изградимо снажније поверење, боље едукујемо све грађане, не само Роме, и представимо разне услуге и могућности превентивних прегледа. Они могу на време спречити разне болести или их много лакше зауставити и излечити, зато је потребно да што више људи добије прилику да се преконтролише", рекао је др Газепов.  

 
 

Службени лист