Српски  Magyar 

Школа у Турији спремно чека ђаке

Ученике Основне школе "Петар Драпшин" дочекаће са почетком нове школске године 01. септембра, свеже уређен, окречен и добро опремљен радни простор, заједно су констатовали Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран, и Бранислава Зеремски, директорка ОШ, приликом данашње посете овој образовној установи руководства локалне самоуправе. 

Прецизније, при крају су радови на уређењу зграде и дворишта, извршено је кречење, обновљен паркет, асфалтирано двориште, постављени олуци и много тога још, све у циљу да услови за боравак деце у школи буду што бољи и да ништа не омета образовни процес.

"Видим да радови теку по плану, учињено је све што смо се договорили и драго ми је што ће школа у Турији у новом руху дочекати ђаке. Локална самоуправа је и ове године обезбедила бесплатне уџбенике за све ђаке прваке на територији општине Србобран, то је, показало се, била добра одлука јер се на тај начин знатно умањује оптерећење на кућни буџет наших грађана чија деца по први пут крећу у школу. Тренутно најобимније инвестиционо улагање је у туријској школи, реч је о кречењу свих простоија, обновљен је паркет у зборници и канцеларијама, постављени су нови олуци и асвалтирано је двориште, што је укупно коштало око два милиона динара. Битно је да се сваке године определе средства из буџета за сваку школу како се са улагањем не би стало и како би се деци обезбедили лепи услови за боравак", рекао је  Дебељачки.

Говорећи о улугању у образовање, председник Општине Србобран је подсетио да је Покрајинска влада препознала потребу и идеје које стижу из Србобрана, те је на два конкурса издвојила укупно 19 милиона динара за реконструкцију школе у Надаљу.

"Тренутно траје набавка за санацију крова старог дела зграде, а ускоро ће бити расписана набавка за постављање изолације истог дела школа. Захваљујући покрајинском секретаријату за спорт, ОШ ‘Жарко Зрењанин Уча’ је добила савремени спортски терен у дворишту. Веома смо задовољни јер ћемо, закључно са планираним инвестиционим радовима, имати једну заокружену целину, комплетно уређену школу", истакао је Дебељачки.

Ипак, на неким местима мора се наставити са улагањима, и према речима Дебељачког, следећи циљ је обезбедити новац за реконструкцију крова у ОШ "Вук Караџић" у Србобрану.

"Стари кров на више места прокишњава и мора бити замењен. Локална самоуправа се снажно залаже да у наредном периоду обезбеди средства, како би и тај кров био реконструисан. Средства потребна да се тај посао заврши нису мала, око 14 милиона динара. Из Покрајинске владе смо добили уверавања да ће новац бити обезбеђен, али и ако не буде тако, Општина Србобран је спремна да сама уложи и да се на пролећном распусту постави нов кров, јер је то неодложан посао. Такође, ускоро ће бити завршен конкурс компаније НИС ‘Заједници заједно’, намењен образовању у вредности од 8 милиона, где очекујемо да обезбедимо део средстава за нека нова улагања у наше школе. Поред тога, лепа вест је да ће у Гимназију и стручну школу ‘Светозар Милетић’, Покрајинска влада уложити 1,7 милиона динара у нову столарију. За ОШ ‘Јован Јовановић Змај’ је обезбеђен видео надзор, а при крају је припрема пројекта за комплетну реконструкцију те школе, са којим ћемо да конкуришемо код Министарства за јавна улагања. Све наведено чини један озбиљан инвестициони циклус који треба значајно да подигне ниво квалитета образовања у нашој општини", рекао је Радивој Дебељачки и додао да му је посебно драго што школе у мањим срединама имају велику подршку Покрајинске владе, где предњачи Надаљ у ком се повећава број деце у првом разреду. "Надам се да ће пронаталитетна политика, која се спроводи на свим нивоима, дати успеха и да ће бити више деце у свим локалним школама", истакао је председник Општине Србобран.

"Радове приводимо крају и надамо се да ће све бити готово до почетка школске године. Захваљујући локалној самоуправи успели смо да урадимо све, од инсталације новог котла која нам је донела ситуацију да имамо најтоплију школу у општини, па све до ових завршних радова кречења и других уређења. Ове године имали смо помоћ и једног донатора из Турије, који је некада био наш ученик и осећа потребу да помогне. То може бити пример и другим људима. Уз бесплатне уџбенике, бесплатну ужину, што нам обезбеђује Општина Србобран, може се рећи да родитељи имају важну помоћ у школовању деце, само нам је њих још више потребно. Желимо што више деце у овој школи, ово је веома леп и опремљен објекат и у будућности се надамо пуном школском дворишту и пуним учионицама.

Основну школу "Петар Драпшин" тренутно похађа 163 ученика, а у први разред у школској 2023/2024. години уписан је 21 првак.

Уз Дебељачког, школу у Турији обишли су и Милица Зарић, заменица председника, и Кристијан Кочиш, члан Општинског већа., а дочекали су Бранислава Зеремски, директорка ОШ "Петар Драпшин", и Слободан Јоцић, члан Савета Месне заједнице Турија.