Српски  Magyar 

Свечано обележена слава Узвишење Светог Крста

Римокатоличка Црква у Србобрану свечано је обележила празник Узвишења Светог Крста. У порти цркве, након празничне мисе, приређен је пригодан програм у ком су уживале бројне званице и многи грађани Србобрана, задовољни што традиција јавног обележавања овог празника, иначе успостављена пре шест година, траје и даље и окуља све више и више Србобранаца и њихових гостију.

Овогодишњи културни програм припремила су мађарска културно-уметничка друштва, уз покровитељство и подршку Дома културе Србобран и локалне самоуправе. Гости који из године у годину увеличају славу србобранске Римокатоличке цркве, поново су били Золтан Целер, градоначелник Јаношхалме, и Золтан Давид, градоначелник Орошхазе, челни људи мађарских градова са којим Србобран има успостављене братске односе.

"Србобран је још једном истакао своју мултикултуралност и потврдио да је она саставни део нашег идентитета. Радује нас да овај важан дан мађарске националне заједнице припремамо и обележавамо заједно, да миси и културно-уметничком програму присуствује из године у годину све више људи, а посебно нас радује могућност да у данима празника будемо домаћини нашим пријатељима из Орошхазе и Јаношхалме, братских градова. Користимо прилику да наше односе учврстимо и унапредимо, у корист свих наших грађана са обе стране границе", поручио је овом приликом Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран, и свима честитао празник Узвишења Светог Крста.

Празник је био прилика и за доделу више награда.

Орошхаза већ три године уручује награду неком од Србобранаца за посебан допринос у изградњи снажних односа два града. Прву награду Орошхаза 2021. године добио је Ифју Золтан, 2022. лауреат је био Ласло Парацки, а овогодишњи добитник је Јанош Харангозо, мајстор за узгој ситних животиња и носилац више међународних признања.

Такође, апсолутни побеник II Србобранске ракијаде је Србобранац Роберт Киш. Он је освојио прво место у категоријама: најбоља ракија села, најбоља ракија од крушке, а уједно је изабран за победника II Србобранске ракијаде.

У такмичењу Колачи наших прабака било јр пет категорија: у категорији традиционални колач од киселог теста прво место је заузела Леонтина Нађ са леденим кифлицама, у категорији сланих колача победила је Борбала Чузди (погачице са чварцима), у категорија пита победила је Клара Пашка (колачи са лимуном), у категорији пуњене пите прво место припало је Ирени Телеки (пита са јабукама), док је у категорији ситни слатки колачи прво место овојила Отилија Тот (колачи са шљивама и лимуном).