Српски  Magyar 

Србобран део Европске недеље мобилности

Општина Србобран и ове године укључила се у кампању Европска недеља мобилности. Кампања има за циљ да фаворизује немоторизоване видове превоза у градовима у односу на аутомобилски саобраћај који користи фосилна горива, а све у циљу унапређења квалитета животне средине у урбаним срединама. Кампања се спроводи од 2002. године, а прошле године готово 3.000 градова из 50 држава Европе и света пријавило је активности са овим циљем.

Овим поводом Канцеларија за локални економски развој и Савет за безбедност саобраћаја општине Србобран, у сарадњи са Основном школом "Петар Драпшин" из Турије и Основном школом "Жарко Зрењанин Уча" из Надаља, организовали су и реализовали прву активност за ученике од првог до четвртог разреда - спортски полигон. Медаљама су награђени појединци који су остварили најбоља времена у категорији дечака и девојчица, а за успешно савладан полигон пехар је добио цео разред. "Циљ ове активности, а уједно и овогодишње манифестације, је да се кроз више спортских и рекреативних дешавања сугерише на неопходност кретања, вежбања, бриге о свом здрављу, али и уштеди енергије и истовремено очувању животне средине", саопштено је након забавног такмичења.

Иначе, Европска недеља мобилности пружа одличну прилику да грађанима представе одрживе алтернативе у саобраћају и да им објасне еколошке изазове са којима се суочавају. Учествовањем у акцији, градови и општине могу да прикажу грађанима које су предности избора чистијих видова саобраћаја и да тиме унапреде стање саобраћаја у својој локаној средини. Локалне самоуправе се снажно охрабрују да ову недељу искористе за тестирање нових мера у саобраћају уз добијање повратних реакција од јавности. То је, такође, одлична прилика да се локалне самоуправе заинтересоване стране удруже и дискутују о различитим аспектима мобилности и квалитету ваздуха, да потраже иновативна решења за смањење коришћења аутомобила, да испробају нова технолошка и планска решења.