Српски  Magyar 

"Буди храбра, прегледај се" на Тргу слободе

Караван "Буди храбра, прегледај се" Удружења "Жена уз жену", који припадницама лепшег пола између 20 и 45 година старости нуди бесплатне, превентивне ултразвучне прегледе на карцином дојке, борави у општини Србобран. На овај начин обележава се Међународни месец борбе против рака дојке.

"Ово је још једна акција коју је организовао Савет за родну равноправост. Након што смо почетком године обезбедили 250 бесплатних мамографских прегледа, данас и сутра у Србобрану жене старости између 20 и 45 година, имају могућност да обаве бесплатан ултразвучни преглед на карцином дојке. Овакве и сличне акције биће редовне, циљ нам је да подигнемо свест жена када се говори о превенцији и указати колико је битно сваке године вршити прегледе како би смањили број оболелих од веома опасне болести", рекла је Милица Зарић, председница Савета за родну равнорпавност и заменица председника Општине Србобран.

Др Славица Димитров, радиолог, лекарка која врши прегледе у мобилној ординацији Удружења "Жена уз жену", у оквиру кампање "Буди храбра, прегледај се", истакла је да се кроз акцију едукују младе жене да редовно врше прегледе, као и да посебно радује чињеница да се позиву одазивају управо млађе припаднице лепшег пола. "Прегледи трају 10 или 15 минута и све суспектне промене упућујемо на даље мамографске прегледе, да би на време открили и спречили развој болести", рекла је др Димитров.

Вања Радовановић, координаторка пројекта "Буди храбра, прегледај се", појаснила је да је карацан покренут са циљем да се смањи лоша статистика обељевања од карцинома дојке.

"Желимо да овим бесплатним ултразвучним прегледима мотивишемо жене да се редовно контролишу. Вршимо и анкету која нам даје тачне податке са терена колико су жене упућене у проблем, да ли знају које врсту прегледа треба да врше, у којим годинама, када ултразвук, када мамограф, и слично. Караван је данас у Србобрану, сутра у Надаљу, па идемо даље, у друге градове, да прегледамо што више жена. Од 2021. године када смо кренули, прегледали смо око 6.000 жена и обишли 70 и више градова", рекла је Вања Радовановић.