Српски  Magyar 

Србобран и Гацко граде пријатељске односе

Радивој Дебељачки и Милица Зарић, председник општине и заменица председника Општине Србобран, искористили су боравак у Гацку за успостављање првих односа сарадње и пријатељства са овом општином у Републици Српској. 

"Наши први утисци су стварно фантастични и одмах желим да се захвалим на сјајном гостопримству на које смо наишли. Хвала свима што сте нам омогућили да се осећамо као код куће, надам се да смо направили први корак за будућност и време пред нама, у којем ћемо градити сарадњу између Србобрана и Гацка, прво на нивоу културе, а већ смо разговарали и о другим могућим пољима сарадње. Наш циљ је кроз културну сарадњу створити услове за едукацију младих људи, из Гацка и Србобрана, о историјским чињеницима, о културним догађајима, о разним манифестацијама које негују управо то сећање, и у Херцеговини и у српској Војводини. Част нам је и задовољство што смо били гости Гацка, што смо били део за вас веома важних 'Ћоровићевих сусрета', и надам се да ћемо у будућности наставити сарадњу. Ово је моја прва званична посета Херцеговини, до сада наш град није имао озваничену сарадњу са неким од градова из овог дела Републике Српске, и можда је ово шанса да из сарадње коју успостављамо у наредном периоду дођемо и до братимљења Србобрана и Гацка. Но, хајде да сада у праску претворимо ово договорено на нивоу културе, да наша деца почну да уче о стварима и историјским чињеницама које су важне за нас, као и за цео српски народ. Много је простора за сарадњу, чуло се много добрих идеја, али је најважније да смо успоставили везе и показали одлучност да будемо партнери и пријатељи. Сви смо ми један народ који треба да се што чвршће повезује", рекао је током боравка у Гацку Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран.

Домаћин руководству локалне самоуправе био је Огњен Милинковић, начелник Општине Гацко.

"Договорили смо прве кораке сарадње - то је долазак деце из Србобрана у Гацко, посета важним и знаменитим местима овог краја, њихово упознавање са историјским наслеђем Гацка и Херцеговине. То ће отворити сарадњу и на туристичком плану, ми можемо понудити услуге нашег Планинарског дома, што може бити занимљиво људима из равнице, а отворени смо и за све друге видове сарадње и изградње односа. Простор сарадње на пољу привреде је, верујем, неограничен, Србобран и Војводина су српска житница и српски хлеб, а и ми имамо потенцијала и квалитетних производа, посебно у области сточарства. О томе ћемо садржајније и прецизнији разговарати у неким будућим сусретима", истакао је Милинковић.