Српски  Magyar 

Почела изборна тишина

GlasanjeУ поноћ је у Србији почела изборна тишина, која ће трајати до затварања бирачких места у недељу, 11. маја, у 20 часова. Током изборне тишине забрањено је свако директно или прикривено рекламирање странака, коалиција и политичких организација и њихових програма, као и постављање пропагандног материјала на мање од 50 метара од бирачког места.
  На дан гласања дозвољено је објављивање извештаја о томе где су лидери странака и државни функционери гласали, али није дозвољено објављивање њихових изјава до затварања бирачких места.
  Током изборне тишине дозвољено је емитовање информација о одзиву грађана и спотова надлежних републичких органа и невладиних организација у којима се грађани упућују у које време и на који начин могу да гласају.
  Републичке изборна комисија утврдила је да у Србији има 6.747.867 бирача, који ће у недељу моћи да гласају на 8.682 бирачка места.
  Законом о избору народних посланика предвиђено је да се у Србији избори спроводе по пропорционалном систему, док се мандати расподељују применом система највећег количника, односно применом такозване Донтове формуле (формула белгијског математичара Виктора Донта). У расподели мандата учествоваће само оне листе које добију најмање пет одсто гласова од укупног броја гласова бирача који буду гласали.
  У парламент Србије моћи ће да уђе 250 нових посланика, на основу сразмерне расподеле освојених гласова. Мандати се расподељују тако што се укупан број гласова који је добила свака поједина изборна листа подели бројевима од један закључно са бројем 250. Од свих резултата који се тим дељењима добију издваја се 250 највећих бројева и утврђује којим листама припадају. Свака изборна листа добиће онолико мандата колико тих количника на њу отпадне.
  За политичке странке националних мањина и коалиције политичких странака националних мањина не важи тај цензус, већ улазак у парламент могу да обезбеде и са мање од пет одсто гласова.

Службени лист