Српски  Magyar 

Амбасадор Јапана посетио Србобран и Удружење "Бисер"

Амбасадор Јапана у Републици Србији Акира Имамура посетио је данас Србобран и Удружење за помоћ МНРО "Бисер", којем је свечано уручено специјално возило за превоз корисника дневног боравка које функционише у оквиру друштва. Донација је вредна 31.647 евра. Амбасадор Имамура састао се овом приликом са Радивојем Дебељачким, председником Општине Србобран, и Славком Попић, председницом Удружења "Бисер", док је уручењу донације која ће допринети унапређењу социјалне заштите и подршке особама са посебним потребама, присуствовала и помоћница министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Биљана Барошевић.

"Велико ми је задовољство да вам се данас обратим поводом свечане примопредаје јапанске донације становницима општине Србобран. Прво бих желео да нагласим, високо ценим сарадњу коју смо успоставили са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања на унапређењу квалитета услуга социјалне заштите у Србији. Исто тако,  желео бих да одам признање господину Дебељачком за његове напоре да побољша животне услове својих суграђана и да се захвалим госпођи Попић на успешном завршетку овог пројекта.

Изражавам најдубље поштовање према запосленима у Дневном боравку на њиховој континуираној посвећености према пружању помоћи и осамостаљивању младих са инвалидитетом. Претпостављам да постоји много изазова и потешкоћа у пружању безбедне и адекватне услуге корисницима. Чуо сам да претходно возило које је коришћено за превоз корисника није испуњавало безбедносне стандарде за превоз особа у инвалидским колицима, тако да није постојала обезбеђена заштита корисника. Угрожен је био и свакодневни долазак корисника у просторије Удружења јер се возило често кварило због застарелости.

Кроз овај пројекат обезбеђено је ново возило приступачно за инвалидска колица. Оно ће омогућити безбедан и удобан свакодневни превоз за кориснике Удружења 'Бисер'. Влада Јапана препознаје да је пружање помоћи које води смањењу разлика између урбаних и руралних подручја од великог значаја за развој Србије. Поред тога, чврсто верујемо да је неопходно пружити подршку социјално угроженим становницима. Ово је наша друга донација Општини Србобран, 2002. године обезбедили смо нове прозоре, врата и намештај за ОШ 'Петар Драпшин' у селу Турија, са циљем да побољшамо услове за учење у том крају. Влада Јапана наставиће да помаже реализацију пројеката од директне користи за угрожена лица, посебно у руралним срединама, у циљу унапређења основне социјалне заштите у Србији.

Драги пријатељи, са задовољством данас посећујем Србобран, град у срцу Бачке, који лежи на термалним изворима и који обилује традиционалним војвођанским салашима. Очекујем да ће се кроз овај пројекат још више учврстити пријатељски однос општине Србобран и Јапана", рекао је амбасадор Имамура.

Помоћница министра Биљана Барошевић пренела је скупу поздраве министра Николе Селаковића, изражавајући задовољство због повода којим су сви окупљни посетили Србобран, а то је уручење донације "Бисеру".

"На самом почетку, желим да укажем да је Савез удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама Војводине, једна од најстаријих организација у инвалидском покрету, која данас броји 1160 чланова, у чијем саставу је и Удружење 'Бисер'. Морам да истакнем да Министарство и Сектор за заштиту особа са инвалидитетом, кроз програмски и стално отворени конкурс, помаже рад свих савеза у Србији, па је тако кроз ова два конкурса, Савезу удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама Војводине у 2023. години опредељено 11.337.330 динара. Само у општини Србобран постоје 3 удружења особа са инвалидитетом која су у саставу покрајинских савеза, а која на територији општине окупљају око 762 особе са инвалидитетом.  

Важно је да напоменем, да као што Сектор за заштиту особа са инвалидитетом пружа редовну финансијску подршку савезима, исто тако помаже и ова три удружења, којима су на Програмском конкурсу за унапређење положаја особа са инвалидитетом, у овој години одобрена средства у износу од 772.000 динара. Када је реч о Удружењу за помоћ ментално недовољно развијеним особама 'Бисер',  у периоду од 2018. године до 2022. године, њима смо определили средства за адаптацију простора, кроз три пројектна циклуса на стално отвореном конкурсу за унапређење положаја особа са инвалидитетом, и то у укупном износу од близу 3,5 милиона динара. Значајна подршка коју Министарство пружа, удружењима и савезима, у великој мери доприноси све бољем положају особа са инвалидитетом у Републици Србији, на чему радимо свакога дана.

Ово јесте Србија без баријера, како гласи наша кампања, која има за циљ да особама са инвалидитетом омогући потпуну укљученост у друштво и равноправно деловање са свим другим члановима друштва. Уверена сам и да ће специјално возило које је амбасада Јапана донирала 'Бисеру' у значајној мери допринети унапређењу положаја особа са инвалидитетом и олакшати њихово свакодневно функционисање у општини Србобран. На крају, не могу а да не споменем значајну подршку Владе Јапана која кроз ПОПОС донације пружа значајну финансијску подршку, не само за унапређење социјалне заштите, већ и за спровођење пројеката који доприносе економском и социјалном развоју наше земље и то од 1999. године. Од тада до данас, кроз програм је реализован 251 пројекат у вредности од око 16 милиона евра. Оно што је значајно, и желим да напоменем, је да Република Србија на челу са Председником Александром Вучићем, свакодневно ради на побољшању услова за особе са инвалидитетом, због чега изузетно ценимо и ову подршку која је добијена од стране амбасаде Јапана у Републици Србији. Још једном, хвала Влади Јапана, хвала амбасадору Имамури на овако значајној донацији, чиме заједно ставарамо Србију без баријера", рекла је помоћница министра Биљана Барошевић.

У име локалне самоуправе на помоћи је захвалио Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран.

"Поштовани, у овој доброј прилици да разговарамо још једном изражавамо захвалност народу Јапана и Амбасади Јапана на веома значајној донацији за наше Удружење 'Бисер'. Куповином возила које ће омогућити да се особе са посебним потребама лакше крећу и да лакше реализују свакодневне активности, олакшаће и нашој локалној самоуправи да поспеши своју социјалну политику и све оно што ради да би нашим грађанима омогућила квалитетан начин живота. Задовољство је што имамо прилику да овакве пројекте видимо и у другим локалним самоуправама и што је Србобран препознат као једна од њих којој треба пружити ову врсту помоћи. Ту помоћ редовно пружа Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, које се труди да кроз радне пројекте унапреди социјалну политику у свим општинама и градовима. Хвала свима који су учествовали у овом пројекту и надам се да ћемо наставити да сарађујемо, у корист свих грађана", рекао је председник Општине Србобран.

Уз Дебељачког, добродошлицу у Србобран Амбасадору Јапана пожелела је и Славка Попић, председница "Бисера".

"Повод за данашњу посету Његове екселенције, јесте доброчинство народа Јапана, који нам је донирањем возила за превоз особа са инвалидитетом, показао да зна шта значи кад се другима омогући лакши живот, живот достојан човека. Због тог доброчинства, молимо амбасадора Јапана у Републици Србији, да прими лично нашу захвалност, као и да је пренесе у пријатељски и далеки Јапан. Вожња у адекватном, за особе са инвалидитетом прилагођеном возилу, сваки дан нас уверава да емпатија и брига људи за друге особе не познаје границе. Велико вам хвала", рекла је Славка Попић.