Српски  Magyar 

Концерт "Распевана јесен" КУД-а "Бард" и Ансамбла "Вила"

Културно-уметничко друштво "Стеван Владислав Каћански Бард" и Ансамбл "Вила" из Новог Сада, уз подршку Дома културе Србобран и покровитељство Општине Србобран, организовали су у петак још један фоклорни наступ за памћење - концерт "Разиграна јесен" потврдио је сву раскош сваког дела фоклорног наслеђа многих крајева Србије - од Косова на југу до Војводине на северу.

Српске игре из Бачке, из Сврљишке котлине, са Косова и Метохије, неготинског краја, из Груже, па песме Девојка на кладенци и Ој Стојане, млад стопане, само су неке од изведених на концерту у хали Центра за спорт и туризам.

"На све начине се трудимо да подржимо овакве догађаје и наступе, култура је један од темеља развоја локалне заједнице и друштва, потребно је развијати се свакодневно и у свим областима како би имали извесну будућност, потребно је неговати и учврстити традицију коју већ имамо и коју је потребно предати будућим генерацијама. И овај концерт организује се у име те мисије, а посебно ме радује сарадњу коју успостављамо са Ансамблом 'Вила'. Надам се да ће из те сарадње напредовати и наш 'Бард'. Србобран је једна од локалних заједница која на прави начин негује културни живот", рекао је пред почетак концерта Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран. 

Иако постоји још од 1934. године, "Вила" је синоћ наступила први пут у Србобрану.

"Радост је велика због заједничког наступа. КУД 'Брад' је од недавно и члан Савеза КУД-ова Србије, што је веома добро у смислу формирања заједничке платформе за сарадњу и партнерство са државом у остваривању циља да наша култура и уметност постану још препознатљивије. Сусрети ове врсте имају пун смисао када заједничким снагама негујемо и презентујемо нашу богату традицију, у том послу треба да се ослањамо једни на друге", рекао је овом приликом Милорад Лонић, председник Ансамбла "Вила" и председника Савеза КУД-ова Србије.