Српски  Magyar 

Обележен Дан примирја

Полагањем венаца на спомен плоче са именима свих страдалих јунака током Првог светског рата, грађани и руководство Општине Србобран, као и представници организација и удружења, обележили су данас 11. новембар - Дан примирја. Окупљени у порти храма Светог Богојављења Господњег, који на својим зидовима чува имена свих жртава Великог рата, бројни поштоваоци јуначких дела и незабележене борбе за слободу народа и државе, присуствовали су помену за све жртве рата, а затим положили венце на спомен плоче.

Поштовање свим жртвама и решеност да од заборава сачува традицију, историјско наслеђе и успомену на велика дела јунака Првог светског рата, исказали су полагањем венаца Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран, и Милена Аларгић, председница Скупштине општине, те представници локалног СУБНОР-а, Удружења ратних војних инвалида, Удружења "Храбри борци" и локалног одбора Српске напредне странке.

"Дан примирја у Првом светском рату је још једна прилика да одамо пијетет свим жртвама, да се сетимо наших предака који су страдали у Великом рату бранећи наше место, наш народ и отаџбину. Због тога смо се данас окупили у православном храму, у нашем Србобрану, и положили венце на спомен обележје које је утиснуто у зид саме цркве. Увек је важно, рекао бих неопходно, да се сећамо свих наших предака који су својим животима, проливајући крв, бранили право на слободу и живот пре свега. Овај дан је велик не само за нас, него за целу Европу и добар део света, због чега ми је драго да смо се и ми окупили у великом броју, што смо заједнички обележили овај велики празник", рекао је Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран.

Дан примирја у Првом светском рату обележава се у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када је у француском граду Компјену потписано примирје, чиме је окончан Први светски рат. Примирјем потписаним пре 105 година, у Француској, обустављене су борбе у Првом светском рату између земаља Антанте и Немачке, а Даном примирја у свету се обележава и завршетак најразорнијег рата који је историја до тада забележила.

Симбол овог празника је Наталијина рамонда - цвет феникс, јер и када се потпуно осуши - може поново да оживи после кише или мало заливања. Осим овог, у амблему се појављује и мотив траке Албанске споменице, која се налази изнад цвета.