Српски  Magyar 

Покрајински секретар Софић посетио Србобран

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић и заменик секретара Радивој Парошки, заједно са председником Општине Србобран Радивојем Дебељачким, обишли су данас проступни пут индустријској зони између Србобрана и Турији, која због добре позиције и повољних услова за покретање пословања све више постаје атрактивна заинтересованим инвеститорима. Ова радна зона простире се на површини од четири хектара и налази се крај пута Србобран - Турија и непосредно уз Велики бачки канал.

"Захваљујући средствима Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, у индустријској зони у Србобрану израђен је приступни пут до парцела површине четири хектара. Инвеститори су већ од локалне самоуправе купили парцеле у површини од три хектара, а преостали хектар је поступку отуђења, тако да са сигурношћу можемо рећи да ћемо овде ускоро имати динамичну привредну производњу у којој ће бити запослени људи из општине Србобран. Зато је веома важно да заједно са покрајинским и републичким властима радимо на опремању индустријских зона, да обезбдимо сву инфраструктуру која ће привући инвеститоре, и зато морамо наставити са оваквим активностима. Аплицираћемо са још пројеката опрамања индустријских зона око Србобрана које желимо попунити неким новим улагачима. Динамика у области привреде је веома снажна и то је велика и важна промена за нашу локалну самоуправу", рекао је Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран.

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић истакао је да је Покрајинска влада у 2023. години издвојила више од 500 милиона динара за опремање индустријских зона, а ова сума заједно са локалним самоуправама расте до више од 700 милиона динара.

"И следеће године наставићемо са опремањем ових зона јер нам је стратешко опредељење да их у потпуности опремимо и створимо услове за долазак нових инвеститора и отворили нова радна места. Чињенице доказују да радимо константно; поредећи 01. јул 2022. и 01. јул 2023. године у АП Војводини имамо више од 14.000 отворених радних места, а ако говоримо о општини Србобран имамо 200 нових радних места у истом периоду. Наставком ових пројеката смањићемо број незапосленог становништва, иако смо ситуацији да нам незапосленост није приоритетан проблем као што је био пре 10 или 15 година, али нам је веома важно да додатно подижемо животни стандард", рекао је Софић.    

Инвеститор Славиша Ћирић, власник и директор фирме "Scan Metals" из Бачког Јарка, један је од привредника који ће свој нови погон градити у Србобрану.

"Наша фирма бави се откупом и прерадом секундарних сировина, делимично и извозом и увозом, и заинтересовани смо за куповину индустријског земљишта у циљу повећања капацитета. Желимо да изградимо хале и радне магацине у којима ће се вршити третман електронског и елекктричног отпада. У првом тренутку отворићемо 10 до 15 радних места, а затим повећавати тај број са растом на тржишту", рекао је Ћирић.

Петар Здјеларић, власник футошке фирме "Procesing" за одржавање и производњу машинских елемената и одржавање ротационих машина, која, иначе, једина у овом делу Европе расплаже и са линијом за 'хладно ковање', има намеру да сву производњу пренеси у Србобран.

"Наш план је изградња четири или пет хала, али за нашу далетност потребно је да добијемо и прикључак за гас, без којег не можемо. Овде ћемо имати термичку обраду материјала, затим линију за хладно ковање и линију за заштиту и те три хале морамо градити у старту. Биће нам потребна радна снага, посебно бравари и други радници техничке струке и логично је да они буду одавде. Природа производње је таква да тражи максималну аутоматизацију, али без људи не може, таман само да дежурају, али опет у тросменском или четворосменском раду. Ове године иде израда документације а онда је потребно градити халу по халу и премештати се у Србобран", рекао је Здјеларић.