Српски  Magyar 

Милици Шпадијер уручен "Ленкин прстен"

Милици Шпадијер, младој песникињи из Београда, синоћ је уручена књижевна награда "Ленкин прстен" за најбољу љубавну песму на српском језику објављену у претходних годину дана, од доделе награде 2022. године. Милица је награђена за песму "Љубав" која је објављена је у Летопису Матице српске, Нови Сад, октобра 2023. године. Одлуку о лауреату за 2023. годину једногласно је донео трочлани жири који су чинили: др Зоран Ђерић (председник), др Драгана В. Тодоресков (чланица) и Биљана Пушкар (чланица).

"Песма “Љубав”, написана је у духу народних, лирских, љубавних песама. Љубавне песме су старе колико је старо и осећање љубави. Ово, основно и најјаче људско осећање, исказано је одговарајућом мелодијом, која је и по томе налик на народну (наравно, подразумева се извесна дистанца, будући да је ауторка поетеса доктус, па и блага иронија овог 'певања'). Осећање се исказује посредно и дискретно, у сликама и алегоријски. Љубав је само наговештена, тек се наслућује. Ипак, у њој има љубавне радости и среће. Језик је једноставан, баш као и у народним лирским песмама, игрив, чак и духовит. Милица Шпадијер је савремена српска песникиња, која намерно подражава поменуте народне облике форме, па и лирске жанрове, како би у њих сместила рефлексе личног и интимног света, али указујући и на универзална, свевремена питања, хтења, расположења и осећања", образложио је одлуку жирија председник др Зоран Ђерић.

Награду песникињи - плакету са прстеном, диплому и новчани део, уручили су Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран, Милена Аларгић, председница Скупштине општине, и Дејан Корцеба, директор Дома културе.

Посвећујући награду својој покојној куми, професорки Филолошког факултета у Београду Тањи Поповић, једној од најбољих познавалаца дела Лазе Костића, Милица Шпадијер је истакла да ју је награда "Ленкин прстен" "дочекала као велико, пријатно изненађење".  

"Доста дуго пишем али моја поезија није била препозната као љубавна и на тај начин. Ово је можда први пут да сам је и ја тако доживела и бескрајно сам срећна што се сада убрајам у песнике који су се бавили том темом. Помињем људе који су на оном свету и љубав која остаје, као што је и Лаза Костић лепо говорио за Ленку да она није за њега сасвим мртва, и да уствари песме које јој је посвећивао настају после њене смтри, тако и људи из мога живота који су нестали никада нису сасвим умрли и ова 'Љубав' за коју сам добила награду, желим да верујем, постоји ту негде између јаве и сна", рекла је Милица Шпадијер и захвалила жирију на исказаном поверењу и мишљењу да је њена љубавна песма најбоља у претходних годину дана. 

Уз речи да манифестација "Ленкин прстен" за општину Србобран представља део културног идентитета и важан део постојања, Радивој Дебељачки, председник Општине Србобран, истакао је да је цео програм осмишљен и са жељом да се данашњи Србобран захвали породици Дунђерски на свему што је она учинила за развој и позиционирање града. 

"Идеја за манифестацију црпи се и из велике љубави нашег песника Лазе Костића и Ленке Дунђерске, али се кроз ова дешавања чини много више од оживљавање те снажне емоције, ми оживљавамо грађанску културу Војводине, сећамо се славних дана, једног прелепог доба од 19. па све до средине 20. века, кад је породица Дунђерски градила име и оставила неизбрисив траг, и то не само са својом економском моћи и иметком, већ и као мецене, добротвори, људи који су се борили за своје место и народ. Дужни смо да их се сећамо на прави начин, да овом прелепом манифестацијом покажемо захвалност и оживимо дух ове славне породице. Наравно, Општина Србобран ће на сваки начин наставити да подржава манифестацију, а захваљујемо се и Покрајинском секретаријату за културу и Министарству културе на неизмерној подршци за пројекат који траје већ толико година. То је и обавеза да се у будућности покажемо као још бољи домаћини и да манифестацију градимо и развијамо. Поносан сам на чињеницу да се тренутно изводе радови на новом Дому културе, што значи да радимо како би смо нашим грађанима обезбедили нови простор за организацију ове и многих других манифестација", рекао је Дебељачки и захвалио директору Дома културе на одличној организацији.

Директор Дома културе Дејан Корцеба подсетио је присутне да је "Ленкин прстен" кренуо на пут из скромног простора галерије ДК пре тачно 18 година, али веома звучно, јер је први добитник награде био песник Матија Бећковић.

"Манифестација је од тада полако расла, стасавала и сазревала уз подршку потомака породице Дунђерски, а посебно госпође Теодоре Дунђерски Ђурић, унуке Ленкиног рођеног брата др Гедеона. На овој подршци смо изузетно захвални свим потомцима и члановима ове знамените породице. Попут брижног родитеља, Дом културе се старао свих ових година о свом чеду, а у тој бризи и љубави према манифестацији посебно се истиче наш организатор културног програма, Божана Стојковић, без чијег преданог рада ова манифестација не би доживела свој данашњи сјај. Захваљујући пројекту 'Ленкино сазвежђе стазама Дунћерских', чији је носилац Дом културе и који су подржали Општина Србобран и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, а у сарадњи са Матицом српском и Центром за афирмацију културне баштине Дунђерских, прво смо у септембру имали програм у општини Гацко и посетили село Вишњево, одакле је пореклом породица Дунђерски. Вечерас је са нама и делегација из Гацка у узвратној посети и овим путем желим посебно да их поздравим и да им се захвалим што су дошли да својим присуством увеличају ову манифестацију. У делегацији су и чланови породице Вишњевац, из села Вишњево, од којих потиче породица Дунђерски. Захваљујући овом пројекту, мислим да први пут после непуних 300 година чланови ове две породице, која је заправо једна велика, седе у истој сали, једни поред других. После Гацка, 'Ленкино сазвежђе' посетило је и Београд, а ускоро се сели прво у Будимпешту, где у сарадњи са Српским културним центром 'Српски венац' имамо заказан програм у Текелијануму 23. новембра. Пар дана касније, 5, 6. и 7, организује се и тродневни програм у Бечу, у сарадњи са Удружењем А:култура из Беча. Велику захвалност дугујемо и свим песницима, уметницима, књижевницима, музичарима, поштоваоцима културе, културним радницима, свима који су пружили подршку захваљујући којој манифестација траје оволико година", рекао је Корцеба.

У програму који је увеличао свечано уручење награде учествовали су и песник Горан Благојевић, који је говорио стихове Костићеве "Santa Maria della Salute", и београдски Академски хор "Иво Лола Рибар".