Српски  Magyar 

Обележавање Међународног дана особа са инвалидитетом

Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним особама "Бисер" низом програма и активности обележиће ове радне недеље 03. децембар - Међународни дан особа са инвалидитетом.

Првога дана у посети "Бисеру" боравили су Милица Зарић, заменица председника Општине Србобран, др Илија Газепов и Јовица Андрић, чланови Општинског већа, и Горан Радовановић, секретар Црвеног крста Србобран. Иако добро упућени у рад "Бисера", посета је била још једна прилика да се размене идеје како унапредити функционисање Удружења и како штићеницима обезбедити још квалитетније услуге и боље услове у Дневном боравку. 

"Не само на Међународни дан особа са инвалидитетом већ свакога дана, морамо градити друштво сензибилисано за потребе ових људи, друштво које брине о особама са инвалидитетом, које им ствара прилике да се остваре у највећој могућој мери. Општина Србобран успешно обезбеђује материјални део тих потреба кроз рад Удружења 'Бисер', али мислим да је потребно да се сви ми својим односом према особама са инвалидитетом покажемо као да смо део тима који је увек њима на услузи. Спремни смо да и даље подржавамо програме и пројекте који ће својом реализацијом помоћи да особе са инвалидитетом буду у сваком смислу интегрисане у друштвене токове", рекла је Зарић.

Представници локалне самоуправе предали су "Бисеру" нови таблет уређај и звучнике, а поклони су чиниле и прехрамбене намирнице које ће користити у кулинарским радионицама, док је др Илија Газепов, уједно активиста Друштва за борбу против дијабетеса "Плави круг", спровео и брзе контролне прегледе нивоа шећера у крви и крвног притиска међу штићеницима "Бисера".

С поклонима у рукама "Бисер" је посетио и Горан Радовановић, секретар Црвеног крста Србобран.

"Пуно ми је срце кад год дођем у ову 'установу', већ добро познајем све кориснике Дневног боравка, често се дружимо, недавно смо радили Прву помоћ, имамо лепе заједничке успомене на Еко камп и сарађиваћемо, верујем, још много пута у будућности. Трудим се да за ово Удружење будем увек на располагању, у плану нам је да са Банком хране Војводина у наредним данима обезбедимо још неке поклоне пред празнике, а не само за Међународни дан особа са инвалидитетом. Овај дан јесте важан, јер треба цело друштво да подсети на то да су и особе са инвалидететом део заједнице, они желе да буду равноправни чланови друштва и ми то треба да им омогућимо", рекао је Радовановић приликом посете.

"Захваљујемо се на подршци коју нам сви пружају кроз све наше активности и драго нам је што са свима остварујемо веома квалитетну сарадњу. На Међународни дан особа са инвалидитетом важно је истаћи да смо ове године учествовали на ликовном конкурсу 'Свет у боји', које је организовало Удружење за помоћ МНРО 'Дуга' из Лесковца. Наш корисник Мирко Вујић освојио је прву награду на конкурсу и имао је прилику да посети Лесковац и буде део лепо организоване манифестације доделе награда, као и могућност да оствари нова познанства и дружења. Такође, данас се одржава и наша традиционална продајна изложба у Ерсте банци, у Србобрану, где наши корисници дневног боравка продају радове које су правили током радионица. У понуди су сапуни, свеће, магнети, обележивачи за књиге, торбе и многа друга декорација божићног карактера. У уторак у дневни боравак долазе деца из ОШ 'Јован Јовановић Змај', а у четвртак нам долазе деца из ОШ 'Вук Караџић'. Корисници дневног боравка имаће прилику да заједно са њима учествују у креативној инклузивној радионици, а све то у циљу остваривања бољих социјалних интеракција и отклањања предрасуда. Радујемо се се што смо у могућности да имамо широк спектар различитих активности поводом обележавања 03. децембра - Међународног дана особа са инвалидитетом, и што остварујемо лепу сарадњу са представницима из различитих институција општине Србобран", рекла је Маринела Сабо, директор Удружења за помоћ МНРО "Бисер".